Sköna beskedet: Fäbodsägaren Tin fick äntligen rätt mot Skatteverket.

Skatteverket krävde att hon skulle ha ett kassaregister på sin fäbod, trots att det varken fanns tillgång till el eller mobiltäckning. Men efter flera års kamp har kammarrätten nu gett Tin Gumuns rätt i frågan – och hon slipper undan kravet. – Det är en seger för hela fäbodkulturen och näringen, säger Tin Gumuns till Land.se.

I närheten av Vikarbyn i Dalarna ligger Karl-Tövåsens fäbod och gårdsmejeri, som drivs av Tin Gumuns och hennes familj. Fäboden har varit i bruk varje sommar sedan 1663 och där säljs bland annat en fäbodost med 350 år gamla anor.

Men sedan en ny kassaregisterlag trädde i kraft 2014 så har Skatteverket krävt att fäboden ska ha ett kassaregister som är uppkopplat mot internet och elnätet, trots att dessa möjligheter inte finns i den K-märkta fäboden.

Tin Gumuns överklagade först till förvaltningsrätten, men då de gick på Skatteverkets linje så fick hon vända sig till kammarrätten.

Och nu, äntligen, har det positiva beskedet kommit. Under fredagen stod det klart att kammarrätten ger Tin Gumuns rätt – och hon slipper därför använda ett kassaregister i fäboden.

– Jag blev så glad att jag grät när domen kom, säger hon till DT.se.

Men firandet får fortsätta vänta i några dagar.

– Jag måste koka klart lite messmör först. Men det blir en fest längre fram, säger Tin Gumuns till DT.se.

Vill du ha fler nyheter direkt i ditt flöde? Klicka bara på gilla-knappen här under.