Skolan erbjuder gratis mensskydd till eleverna – vill få tjejer att känna sig hemma: ”Borde vara gratis överallt”

För många kan mensen komma när de minst anar det, och är man ung och befinner sig i skolan utan några skydd kan situationen bli stressig. 

På praktiska gymnasiet i Karlstad väljer man nu att erbjuda gratis mensskydd till alla elever på skolan. Detta för att få tjejer att känna sig mer bekväma. 

Det kostar såklart pengar, men det är småpengar för att faktiskt få tjejerna att känna sig hemma på vår skola, säger skolans rektor Tobias Ejdeholm till Sveriges Radio. 

Gratis mensskydd för elever är långt ifrån en självklarhet på landets gymnasieskolor. Men det är något som praktiska gymnasiet i Karlstad vill ändra på. 

De vill att mensskydd ska finnas lättillgängligt på skolan, då de tror att det får eleverna att känna sig mer bekväma. 

Foto: Shutterstock

Inne i skolans korridorer finns numera automater med tamponger i. Trycker man på en knapp får man snabbt en tampong i handen när man behöver en. 

– Vi hoppas verkligen att det ska göra att man känner att man blir sedd, att det blir enklare. Det kostar såklart pengar, men det är småpengar för att faktiskt få tjejerna att känna sig hemma på vår skola, säger skolans rektor Tobias Ejdeholm till Sveriges Radio

”Borde vara gratis överallt”

Alicia och Klara är två av skolans elever som hyllar initiativet. 

– Det är som en vanlig hygienartikel som toapapper som vi har på toa som är gratis. Då borde vi få gratis tamponger också tycker jag, säger Alicia. 

– Ja vi tycker ju egentligen att sånt här borde vara gratis överallt, så att ha det, att veta att man har det i skolan gratis är ju jättebra, säger Klara, som går sista året på gymnasiet. 

Foto: TT

I Storbritannien införde man gratis mensskydd till elever i alla landets grundskolor 2019. Men i Sverige är det fortfarande upp till kommunerna och skolorna att besluta om tillgången på mensskydd. 

Förra året rapporterade Aftonbladet om eleverna Lova och Amanda, som startade ett UF-företag vars verksamhet gick ut på att leverera mensskydd till skolor och arbetsplatser.

– Vi tror att alla kvinnor någon gång varit med om att man är i behov av mensskydd. Och just då, när det är akut, har man inte fått med sig något. Då har vi tänkt: Varför finns inte det här?, sa Amanda till Aftonbladet då.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);