Skolan inför mobilförbud på rasterna för att eleverna ska börja umgås.

Mobiltelefonens konstanta tillgänglighet är ett problem som bara blir större och större i dagens skolor. Barnen tittar hellre på skärmen än att umgås med sina jämnåriga skolkompisar. Det problemet vill läraren Mats Rylander få bukt med. Därför ska hans niondeklassare på Söderbaumska skolan i Falun vara mobilfria i en vecka framåt.

I det sista avsnittet av årets julkalender visar de hur mycket vi påverkas av våra mobiltelefoner. Det gav läraren Mats Rylander idén om att testa en mobilfri vecka för hans niondeklassare i Falun. Det rapporterar DT.
– Som vuxen ser jag elever i skolan titta ner i sina skärmar i stället för att göra saker tillsammans. Man snapchatar och spelar bara för man tycker att man inte har något annat bättre för sig, säger han till sajten.

När Mats avslöjade idén för sina elever fanns det inga invändningar från eleverna. Förutom att de inte får använda mobilerna på skoltid ska eleverna också skriva dagbok för varje dag de är mobillösa. Han hoppas att se en positiv reaktion från eleverna.
– Att de upptäcker att det är trevligare att göra saker tillsammans istället. Och då får vi även se, efter den här veckan, vad som händer med oss som grupp?, säger han till DT.

Dela gärna om du tycker att fler skolor borde testa en mobilfri vecka.