Skolan nekade Mattias körkort för att han har dyslexi. Men oväntad hjälp från främlingarna förändrade allt.

Mattias Ehn hade framtiden klar för sig. Efter avslutad utbildning skulle han uppfylla sin dröm och köra timmerbil. Men hans dyslexi skulle oväntat komma att sätta stopp för drömmen.

19-åriga Mattias Ehn läste på fordon- och transportprogrammet på Bessemer-gymnasiet i Sandviken. Där gjorde han väldigt bra ifrån sig och hade toppbetyg i alla ämnen. Hans stora dröm var att få köra timmerbil efter avslutad utbildning. Men bara veckor innan studenten fick han en smärtsamt och väldigt oväntad besked som berodde på hans dyslexi.

– Tre veckor innan studenten sa de att jag inte skulle få mitt körkort eftersom jag har dyslexi och gått gymnasiesärskola, säger Mattias till Aftonbladet.

En jurist hade konstaterat att skolan gjort fel, ett fel det hade tagit fyra år att upptäcka.
– Mattias dröm har alltid varit att köra timmer så självklart mådde jag dåligt när det här hände. Man vill ju sina barns bästa, säga hans mamma Sylvia Ehn.

Efter det tunga beskedet blev Mattias naturligtvis nedstämd. Och även om skolan försökte lösa situationen genom att erbjuda honom att läsa ytterligare ett år för att sedan kunna ansöka om yrkesförarutbildning den dag han fyller 21 så ville inte Mattias stanna kvar. Han menade att det ju inte var hans fel att skolan hade gjort fel.

Men räddningen skulle komma från ett något oväntat håll. En grupp på Facebook med namnet ”Kollegor på väg” fick höra om Mattias historia och bestämde sig för att hjälpa honom.

På bara ett par dagar lyckades de samla in 5000 kronor som nu ska hjälpa Mattias att kunna betala avgifterna till Trafikverket. Dessutom kommer en körskola att bjuda på kostnaderna för körlektionerna för att kunna ta yrkesförarbeviset.

– Jag har utbildat så många som inte ens vill. Här är en kille som verkligen brinner för något och det känns bra i hjärtat att hjälpa honom för att vi kan, säger Ann-Marie Ericsson som driver Timrå trafikcenter.

Och nyheterna om allt stöd har givetvis gjort Mattias oerhört glad.

– När jag fick höra om all hjälp så grät hela min familj av glädje, säger Mattias till Aftonbladet.

Skolan krossade hans dröm – då klev en oväntad hjälte in i handlingen.

Posted by Aftonbladet on den 16 oktober 2015

Det finns sannerligen hjältar där ute och de här människorna förtjänar verkligen att hyllas.

Newsner önskar Mattias lycka till med körlektionerna, gilla gärna om du också gör det