Skolan vägrar servera eleverna rött kött – vill lyfta vegetariskt: ”Vi vill göra skillnad”

Allt fler skolor i Sverige väljer att minska serveringen att kött, eller till och med ta bort det helt, för att satsa mer på vegetarisk och vegansk mat. Ställningstagandet är dock en vattendelare som fått många föräldrar att protestera medan andra hyllar initiativet.

Ett av Stocholms största gymnasium, Anna Whitlocks gymnasium, är en av de skolor som valt att ta bort rött kött helt och hållet från matsedeln.

– Vi vill göra skillnad och få ungdomarna att förstå att den typen av konsumtion och det sättet vi lever efter i dag, det behöver ändras, säger restaurangchefen Michaela Tengblad till Expressen.

Inget kött från ko, lamm eller gris serveras på Stockholms största gymnasium. Istället får eleverna, som är cirka 2 000, välja från en buffé där det mesta är veganskt eller vegetariskt.

– Vi vill lyfta och främja det gröna köket. Det är mest hållbart och framtidens kök utan tvivel, säger restaurangchefen Michaela Tengblad till Expressen.

Foto: Flickr/dangessner

”Känner trygghet”

Förutom den veganska och vegetariska maten serveras skolan fisk och svensk kyckling. Enligt Michaela Tengblad är reaktionerna från eleverna positiva, då de aldrig behöver oroa sig över köttskandaler, säger hon och syftar på det som kom från Polen och fick stor medial uppmärksamhet.

Skolans mål är att få eleverna att gå ut och bli kritiska granskare när det kommer till mat, så att de väljer efter behov framför begär.

– Vi vill lyfta och främja det gröna köket. Det är mest hållbart och framtidens kök utan tvivel, säger restaurangchefen Michaela Tengblad.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.