Skräckbilderna på 4-åriga dottern visar faran med fästingar – nu vill mamman varna andra

Vi är glada att sommaren står för dörren. Plötsligt öppnar flera härliga möjligheter upp sig, till exempel att bada, vara ute sent och att njuta av naturen, men just det sistnämnda får man vara försiktig med. Med sommaren kommer också en hel del små men förrädiska insekter, till exempel fästingar. 

Efter att Amanda Lewis fyraåriga dotter blev biten av en fästing delade mamman med sig av videon på internet. Dottern Evelyn blev nämligen paralyserad, och nu sprids videon som en löpeld för att varna andra. 

Många barn älskar att vara utomhus och leka när det är sommar, och det är omöjligt att ha ett ständigt övervakande öga på dem, men tyvärr så lurar farliga saker i naturen.

När Amanda Lewis och maken Lantz märkte att deras dotter Evelyn började bete sig märkligt kunde de inte förstå vad det var, då de inte sett att hon råkat ut för något tidigare. För att ta reda på vad det var filmade de dotterns beteende, som bara blev värre och värre. Se videon här: 

Videon visar hur dottern som annars är vid fullt god hälsa har svårt att ställa sig upp. Hennes ben har paralyserats och hon har inte kontroll på sin kropp. När föräldrarna filmat detta åkte de raka vägen till akuten med dottern. Där visste läkaren genast vad han skulle göra. Han började att leta i Evelyns hår, och hittade snabbt en fästing som bitit sig fast. 

Det visade sig att Evelyn dabbats av ”tick paralysis”, som betyder fästingförlamning. Vilket är en av många svåra åkommor som kan orsakas av ett fästingbett. 

Nu vill mamman varna andra. Ett tips är att alltid kolla hårbotten och dolda områden som armhålor och naveln och så vidare. Om en fästing bitit sig fast ska man använda en särskild fästingborttagare som påminner om en smal pincett, för att få bort hela. 

”Jag mår jättedåligt över att jag inte upptäckte den lilla jäkeln, men jag tänkte aldrig så långt. Det är sjukt att ett litet insekt kan göra så stor skada!”, skriver mamman på Facebook.

Mamman delade med sig av videon för att visa andra hur allvarligt det faktiskt kan bli om man missar en fästing. Dela gärna för att varna andra.