Skräckläkaren kan inte skilja på cancer och infektion – men får fortsätta jobba

På tre år har en 39-årig läkare i Sverige dragit på sig tio anmälningar och ännu fler rapporterade felbehandlingar. Men trots att han anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och uppmärksammats av SVT:s Uppdrag Granskning får han fortsätta att jobba som läkare. 

För tre år sedan gjordes den första anmälan mot läkaren vi idag känner till som ”skräckläkaren”. Sedan dess har han dragit på sig tio anmälningar och ett flertal felbehandlingar. Han har till och med blivit anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, av sina egna chefer på vårdcentralen i Sundsvall, det skriver Aftonbladet.

Trots det får den 39-årige läkaren fortsätta med sitt yrke. Efter att han fick sluta i Sundsvall fick han nytt jobb på en vårdcentral i Malmö, 100 mil från den tidigare arbetsplatsen. 

Läkaren fortsatte att felbehandla patienter även där, vilket fick några kollegor att ifrågasätta om mannen hade läkarlegitimation. 

Då 39-åringen kunde bevisa att han hade utbildat sig i Tjeckien och fått sin svenska läkarlegitimation 2007 fick han fortsätta. 

Men så hände något. När SVT:s Uppdrag Granskning fick höra om 39-åringen uppdagades det vilken skada hans felbehandlingar orsakat. Det visade sig att läkaren bland annat friskförklarat en man med inflammerad tarm, och att han ignorerat flera fall som kan vara cancer då han bedömt det som infektion eller något annat, bland annat en kvinna med blödningar från underlivet. 

Trots att läkaren brustit i 16 fall enligt Ivo så får han fortsätta att arbeta som läkare. 
– Vi har gjort en sammanvägd bedömning, att här föreligger det kompetensbrister hos vederbörande, men de är inte av den allvarliga arten att det skulle kunna leda till en begäran av återkallelse av legitimation, säger Thomas Mehralizade, chef på Ivos avdelning Syd till Uppdrag granskning, det berättar Aftonbadet

Ivo vill ge läkaren en prövotid under tre år, då tanken är att han ska genomgå en utbildningsplan. Under tiden kan han arbeta som läkare. 

Om man själv eller en anhörig blir sjuk vill man veta att denne är i trygga händer. En läkare som anmälts så många gånger gör många oroliga. Dela gärna för att varna andra så att de är på sin vakt.