Sluta stressa för att få till den perfekta semestern – njut av det enkla i sommar så slipper du ha ångest

Ni vet hur det är. Sommaren är kort, det mesta regnar bort. Därför vill många planera semestern in i minsta detalj för att inte gå miste om något.

Men samtidigt riskerar du att drabbas av en panikångestattack när inte saker går som du vill.

Mitt råd till alla är att i stället ta det lugnt och njuta av det enkla i sommar. Läs en bok, ta ett dopp eller gå en promenad. Det kommer göra underverk för din mentala hälsa.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Man ser hur ens bästa vän seglar runt på kristallklart vatten i Kroatien. Grannen lägger ut bilder som visar hur hela tjocka släkten åker iväg på husvagnssemester på Öland. Samtidigt publicerar den där lite malliga kollegan hur hon och maken njuter av en solig golfsemester nere på kontinenten.

Varför ska alla få vara lyckliga utom jag? Det är lätt att hamna i de tankebanorna när man scrollar sig igenom Instagram- eller Facebook-flödet.

Läs mer: Maten som serveras våra äldre gör mig mörkrädd – de förtjänar bättre än sörjan som läggs på tallriken nu

När semestertiderna närmar sig är det många som känner press och ångest över vad de ska hitta på för att lyckas med den perfekta ledigheten. Vissa känner behovet att planera varenda timme för att maximera fritiden och för att kunna skapa så många oförglömliga, lyckliga minnen som möjligt.

Flygplats
Köerna på Arlanda vill jag slippa i sommar. Foto: Ali Lorestani/TT

Det är EXTREMT svårt att lyckas med det här. För det flesta blir det ändå bara besvikelse och stress om inte allt går som förväntat.

Ut i naturen och rör på dig

Vad ska jag själv göra i sommar kanske någon undrar? Jo, jag ska försöka fokusera på att njuta av årstidens enkla (och billiga) nöjen. Det går alldeles utmärkt att finna glädje i att vara ute i naturen, gå på promenader, cykla, upptäcka eller bara slå sig ner i en park för att äta picknick eller läsa en bok.

Den typen av aktiviteter kräver inte mycket av dig som person, de kräver knappt någon planering, men samtidigt kan de ge dig lika mycket tillfredsställelse som dyra resor och välplanerade äventyr.

Det är även väldokumenterat hur fysisk aktivitet kan minska stress och förbättra välmåendet, både fysiskt och psykiskt. Inte bara på sommaren – utan hela året om. På sommaren är det däremot lättare att ta sig ut och faktiskt röra på sig, tröskeln är lägre att exempelvis ta en simtur i sjön, jogga på skogsstigar eller ta en lång cykeltur.

Viktigt att unna sig nått gott också

Här kommer ett tips för att lyckas med en sommar full av rörelse (det behöver inte handla om hårda träningspass, för det orkar jag knappt själv). Skriv till exempel upp en lista över närliggande naturreservat som du kan utforska. Ett supermysigt och billigt nöje, du kan ta med en picknickkorg och badkläder så har du en heldag att njuta av.

Man kan också skriva ner små, lätta mål för fysisk aktivitet varje dag. Så får man en överblick över hur duktig och hurtig man varit sen när sommaren är över. Kanske vågar du testa på någonting du aldrig gjort förut? Att paddla eller göra yoga till exempel.

Själv ska jag försöka att läsa ett par böcker också. Gärna på stranden eller i hängmattan. Det är avslappnande om något. Jag ska grilla och umgås mycket med familjen. Åka på utflykter i närområdet. Äta glass. Sitta ute på altanen sena kvällar med goda vänner, unna mig en öl eller ett glas vin.

Ligga i hängmatta
Jag vill också ligga i hängmattan i sommar. Foto: Christine Olsson/TT

Kanske blir det någon enstaka, kortare resa inom landets gränser. Men jag ska verkligen försöka hålla det enkelt. Och jag ska försöka att dumpa min telefon så ofta jag kan i sommar, jag pallar inte se mer bilder på ”lyckade” resor och aktiviteter som mina kompisar och kollegor lägger ut på Instagram. Lägg ifrån dig luren, det tycker jag att du också ska göra.

Handlar om att återhämta sig

Omfamna den svenska sommaren på hemmaplan. Njut av solen, värmen och grönskan. Njut av det enkla och av rörelse i naturen – det får dig att sänka dina axlar.

Semestern handlar ju trots allt om att återhämta sig så att man kommer tillbaka till jobbet i höst med laddade batterier. Det ska inte vara en period som fylls med ännu mer krav och prestationer.

Kom ihåg: den bästa semestern är inte nödvändigtvis den mest spektakulära utan den som får dig att må bra.

Ha en skön sommar nu allihopa! Ta det lugnt, slappna av och njut av det enkla livet.