Sluta svära i SVT! – 1 av 3 svenskar vill tvätta munnen på public service med tvål

Sedan 1956 har Sveriges Television svarat för att upplysa landet om allmännyttig information. Då licensmedlen tilldelas av staten och verksamheten är oberoende har de ett ansvar som bland annat innebär att hålla god ton, men de senaste åren har det blivit vanligare med svordomar i flera av programmen. 

I en undersökning av YouGov på uppdrag av Newsner tillfrågades svenskarna om det är för mycket svordomar i SVT:s program. Det visade sig att svaren skiljde sig åt en hel del mellan olika åldrar. 

”Melo-fucking-difestivalen”, sjöng programledarna i öppningsnumret av årets melodifestival i SVT, en mening som fick en hel del kritik i SVT:s Facebookflöde. ”Vulgärt, smaklöst och fruktansvärt omoget…! Skärp er”, var bara en av kommentarerna som SVT fick utstå på nätet, tillsammans med negativa reaktioner på att ordet ”fuck” förekom i programmet, det skriver bland annat Aftonbladet

Svordomar i SVT har blivit vanligare de senaste åren, vilket fick opinionsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Newsner att fråga om svenskarna tycker att det är för mycket svordomar i programmen på SVT. 

Av de 507 kvinnor och män som tillfrågades svarade majoriteten att de inte tycker att det är för mycket svordomar i SVT, men utifrån åldrar att döma var många oense. 

Av de som deltog i studien var 162 personer 60 år eller äldre, av dessa tyckte 38% att det svärs för mycket i programmen på SVT. Denna åldersgrupp var också den som var överrepresenterad i studien.

Mest överens var yngsta åldersgruppen (18-29 år), av dem tyckte hela 58% att det inte alls är för mycket svordomar i programmen på SVT. 

Summa summarum är att majoriteten av personer över 60 år tycker att det är för mycket svordomar i programmen på SVT, och de under 60 år tycker inte att det är det. 

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16-17 februari 2017 har sammanlagt 507 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. 

Vad tycker du, är de för mycket svordomar i SVT? dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.