Vårdare vet inte att sonen smygfilmar i sjuka pappans rum – vad som fångas på kameran får nätet att koka

Alla blir vi en dag att bli gamla, och många av oss kommer förr eller senare behöva så pass mycket hjälp att ett äldreboende eller vårdhem är det enda alternativet.

När någon av våra nära eller kära flyttar till ett boende för att få hjälp förväntar vi oss att det är just hjälp och omvårdnad de kommer att få.

Men gång på gång chockas vi av händelser där äldre inte bara blivit ignorerade, utan även misshandlade och lämnade att lida i ensamhet.

I Atlanta inträffade det för tre år sedan en händelse som fått mycket uppmärksamhet.

89-årige James Dempsey, en far och morfar från Georgia, USA, bodde sedan en tid tillbaka på Northeast Atlanta Health och Rehabilitation Center.

Vad sjuksköterskorna där inte visste, var att hans familj satt upp en dold kamera.

James Dempsey
Youtube

James dog 2014, men när familjen tittade på videon blev de chockade.

I videon ser man James ropa på hjälp. Han hade svårt att andas och behövde hjälp omedelbart. Men hjälpen dröjer och tillslut blir han medvetslös.

När sjuksköterskorna tillslut kommer in i rummet har de svårt att få igång James syrgastub och börjar skratta.

En annan kommer in i rummet, tittar snabbt på James och förklarar honom död, utan att ens bry sig om att kolla hans puls.

Sköterskor
Youtube

05.28 såg sjuksköterskorna hur dålig James var. Men de ringde inte ambulans förrän 57 minuter senare. Då var det redan för sent.

James dog en smärtsam död på grund av att ingen brydde sig.

Hade någon reagerat på James rop på hjälp hade han antagligen inte dött den där morgonen, och hans familj hade kunnat få fått chansen att säga adjö.

En av sjuksköterskorna sa i förhör att hon hade utfört hjärt- och lungräddning på James, men då visste hon inte att allt hade fångats på film.

När hon efter att filmen uppdagats frågades igen om varför hon ljugit, kallade hon det för ett ärligt misstag.

James Dempsey
Youtube

Någon hjärt- och lungräddning utfördes aldrig.

James familj vill själva inte kommentera händelsen men är glada att filmen som först inte fick visas äntligen blev offentlig.

Det har kostat James familj mycket pengar att driva processen som nådde ända till högsta domstolen innan filmen fick visas.

James Dempsey
Youtube

Vårdhemmet som hamnat i blåsväder och även dem fått betala höga rättskostnader säger nu att problemen är lösta och att de har en ny ledning.

Vid en inspektion i år ska de ha klarat sig helt utan anmärkning.

Sjuksköterskorna i videon fick inte jobba kvar.

I videon nedan kan du se ett nyhetsinslag om händelsen, samt bilder från den dolda kameran. Jag vill varna för starka bilder.

Att gång på gång behöva läsa den ena historien värre än den andra om vanvård och misskötsel på olika vårdhem gör mig så ledsen och besviken.

Jag vet inte vad jag hade gjort om det drabbat någon i min närhet. Det är viktigt att vi hjälps åt att DELA detta så att fler blir uppmärksamma. Ingen människa ska behöva uppleva någon sådant – det är fullständigt oacceptabelt!