Snickaren Fredrik räddade 2 barn ur brinnande hus – släppte allt och sprang mot lågorna: "Ingen tvekan"
Fredrik Englesson

Snickaren Fredrik räddade 2 barn ur brinnande hus – släppte allt och sprang mot lågorna: ”Ingen tvekan”

Snickaren Fredrik Englesson var påväg hem från affären när han såg att det brann i ett lägenhetshus i närheten. Utan att tveka sprang han rakt mot den eldhärjade byggnaden, där han möttes av två barn som letade efter en utväg. 

– Det var kolsvart där inne, de hade aldrig hittat ut, säger Fredrik till Newsner. 

Det var i fjol som den kraftiga lägenhetsbranden i Malmö ägde rum, men Fredrik Englesson minns händelsen som om det var igår. Han bar kassar hem från affären när han såg brandrök välla ut ur ett fönster på första våningen i ett lägenhetshus.

– Jag kollade bort mot höghusen och såg ett sorts sken som lös upp i lägenheten, sedan började  det ryka ur fönstret, berättar han för Newsner. 

Fredrik Englesson. Foto: Privat

– Jag började springa och halkade på gräset med påsarna i handen. Sedan försökte jag öppna dörren till lägenheten, men det var en låshasp emellan, så jag fick slå sönder ett fönster. 

Två barn i brinnande lägenheten

Väl inne i lägenheten slog lågorna upp mot fläkten och sedan i taket. Allt eskalerade fort och snart var lägenheten kolsvart av alla brandrök. 

Där inne möttes Fredrik av ett barn. 

– Det kommer en liten flicka springandes mot mig. Jag lyfter henne till en cyklist på utsidan som tar emot henne, säger Fredrik. 

Men det fanns ett barn till i lägenheten. Även den flickan hjälper Fredrik att få ut därifrån. Han möter sedan en äldre kille som han inte vet om det är en pappa eller storebror till barnen, men han frågar om det finns fler i lägenheten. 

Det visar sig att de andra som befunnit sig i lägenheten flytt via balkongen på baksidan. 

Spydde efteråt

När Fredrik försäkrat sig om att alla är ute ur den brinnande lägenheten tar han sig själv ut. 

– Jag börjar spy massor på gräsmattan eftersom att jag fått in så mycket rök i lungorna, säger Fredrik. 

Snart är brandkår och sjukvårdspersonal på plats. Fredrik blir då omhändertagen och förd till sjukhus. 

Alla i familjen ska ha klarat sig bra enligt Fredrik. För honom tog det drygt en vecka innan han kunde andas ordentligt igen, efter all rök som han fått in i lungorna. Men trots det så skulle han göra samma sak igen om situationen uppstod.

– Jag är så som människa. Jag ställer upp till 300 procent, säger Fredrik Englesson.

Han tillägger:

– Jag ser mig inte som någon hjälte. Kan man hjälpa så ska man det, så jag hade gjort samma sak igen, säger han till Newsner.

OBS: Genrebild.

Det behövs fler modiga vardagshjältar som Fredrik. Dela gärna på Facebook för att hylla honom du med.