Sonen fick märkliga utslag. Då följde mamman sin magkänsla och sökte hjälp direkt.

Att ens barn blir allvarligt sjuk är alla föräldrars värsta mardröm. Som tur var visste Karen McGregor vad hon skulle göra när hon såg mystiska utslag på sin sons kropp för några månader sedan. Allt tack vare ett inlägg på Facebook.

Det var bara några dagar tidigare som Karen hade sett en bild på Facebook med en varning om borrelia. När hon sedan såg likadana runda utslag på sin 2-åriga son visste hon att hon skulle agera direkt.

Bildkälla

utslag2

Borrelia sprids via fästningar, men Karen hade aldrig sett någon fästing på sonen. Trots det tog hon det säkra före det osäkra och tog med honom till en läkare.

Bildkälla

utslag1

Det visade sig att det var en borreliainfektion och sonen kunde få snabb hjälp. Han fick antibiotika och mådde snart mycket bättre. Karen la då själv ut ett inlägg för att varna andra föräldrar om sjukdomen.

”Jag uppmanar alla att leta efter de här utslagen.” skriver Karen. ”Hade det inte varit för att jag sett inlägget tidigare så hade jag aldrig vetat att det var mer än ett vanligt utslag efter att ha lekt i det höga gräset.”

Hennes inlägg har delats av hundratusentals människor. Till och med läkare har delat bilderna på sonens utslag.

Borrelia kan vara farligt om det inte behandlas och kan bland annat orsaka hjärnhinneinflammation, smärtor och i värsta fall förlamning.

Nu är sommaren snart här, och med den kommer också fästingarna till Sverige. Håll koll på era barn och undersök dem alltid efter att de vistats i naturen.

Det första tecknet på borrelia brukar vara att huden blir röd där man har fått ett fästingbett. Rodnaden kommer oftast en till fyra veckor efter bettet och är större än fem centimeter. Ibland kan huden domna och klia.

Det är också vanligt att man:

är trött
har huvudvärk
har ont i leder och muskler.

Om borreliainfektionen har spridit sig kan man få symtom som:

värk i nacke, armar, rygg och ben
viktnedgång
tillfällig ansiktsförlamning.

Dela gärna den här varningen med alla föräldrar du känner!

PLEASE READ (and share): I am so grateful for the post similar to this one that I saw three days ago… a post that…

Publicerat av Karen McGregor den 20 juni 2015

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna