Sonen förklarar skillnaden mellan en rik pappa och en fattig mamma. Det här är guld.

När föräldrar skiljs är det lätt hänt att barnen hamnar i kläm medan föräldrarna tävlar om att vara den bästa föräldern. En sådan situation är verkligen ingenting ett barn ska behöva utsättas för. Därför blev jag alldeles varm när jag läste om den här killen. Han utsätts för något liknande, speciellt från sin rika pappa som försöker att visa att han är den ”bästa föräldern” genom att köpa massor med grejer. Men killen är så pass smart att han förstår att vad som räknas här i livet och det är inte prylar och pengar. Om det har hänt på riktigt vet jag inte, men det han säger i slutet är så pass sant och viktigt att jag kände att jag bara måste dela hans historia med er.

Jag kommer från en väldigt delad bakgrund. Min pappa har en årsinkomst på flera miljoner kronor medan min mamma har en betydligt lägre inkomst som gör att hon precis klarar att betala sina räkningar. De är skilda och även om de har delad vårdnad av mig, spenderar jag mest tid hos min mamma.

Under stora delar av min barndom fick jag på nära håll uppleva skillnaderna i deras ekonomiska situation. Jag var en helt vanlig kille som älskade att spela teve- och dataspel. Min mamma hade bara råd att köpa mig en begagnad spelkonsol och ett spel till mig, så jag valde en Nintendo med Super Mario till.

Varannan helg spenderade jag hemma hos min pappa. Och han ville till varje pris bevisa att han var den ”bästa föräldern”. Därför bad han mig om en lista över alla spel och saker jag önskade mig och när jag kom dit nästa gång var mitt rum fyllt med alla de prylar jag önskat mig.

Trots att han köpte mig vad jag ville brukade jag aldrig önska mig överdrivet dyra grejer, men när jag fyllde 17 bestämde jag mig för att slå på stort: jag önskade mig en vattenskoter. Och självklart, två veckor senare stod en vattenskoter värd 150 000 kronor vid bryggan som tillhörde hans hus (han har en sjötomt).

Det bästa med att vara rik är alla bekvämligheter och fördelar som kommer med livsstilen. Det medför ett lugn som enligt många är detsamma som riktig glädje.

Den värsta delen med att vara rik? Det är inte äkta glädje. Riktig glädje är att känna sig älskad. För 2 år sedan satte min mamma upp ett bankkonto till mig som stod i hennes namn och var kopplat till hennes eget konto. Så fort något hände med hennes konto, till exempel när lån och räkningar skulle betalas, fick jag därför ett e-mail.

Så en dag behövde jag en ny dator som skulle kosta ungefär 6000 kronor. Det var ingen superdator, men den var helt okej och jag trodde att min mamma skulle ha råd att lägga ut för den. Jag lovade att hjälpa henne att fixa och städa i huset samt att skaffa ett jobb så att jag kunde betala tillbaka varje krona.

Nästa dag fick jag 2 e-mail. Det ena mailet berättade att ett köp hade gjorts på 10 000 kronor och det andra mailet berättade att min mammas bankkonto hade hamnat på minus efter köpte. Min mamma hade alltså bestämt sig för att köpa mig en riktigt fin dator för att göra mig glad, trots att hennes ekonomi var hårt ansträngd.

Jag berättade aldrig för henne att jag fått de där mailen som avslöjade hur tufft hon hade det. I stället jobbade jag som en dåre för att betala tillbaka henne, vilket jag också lyckades göra på bara två månader.

En kort tid där efter blev min mamma svårt sjuk och var tvungen att sluta jobba. Men trots att jag pluggar på universitet gör jag resan på fem timmar (enkel väg) hem till min mamma flera gånger i månaden för att hjälpa henne handla, städa och hålla ordning i trädgården. Jag betalar för det mesta också.

Inget teve-spel, ingen vattenskoter, ingen båt och ingen lyxig teve som min pappa köper till mig kan någonsin väga upp för den kärlek jag känner för min mamma. Riktig kärlek kan inte mätas i pengar, riktig kärlek är när du gör allt som står i din makt för att den du älskar ska må bra och ha ett lyckligt liv.

Jag håller med honom om varje ord han skriver och om du gör samma sak får du gärna dela det här vidare så att fler kan inspireras av hans fina text om riktig kärlek.

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.