Sonen var 24 år och hade Downs syndrom. När jag hör pappans ord blir jag rörd till tårar.

Han kallades Prins Annorlunda. Men i mars gick Ludvig Olsson, 24, bort i sviterna av sjukdomar kopplade till Downs syndrom. Nu berättar pappan Sören Olsson, författare till böckerna om Sune och Bert, om sorgen efter sin son och om hur vi kan krossa fördomarna kring funktionsnedsättningar.

I dag är det World down syndrome day.
Redan under fredagen uppmärksammade 230 000 svenskar att alla är olika genom att bära olika sockor, ett iniativ av 10-åriga Nathea Anemyr.

Den kände svenske författaren Sören Olsson vet hur det är att leva med ett barn som har Downs Syndrom och dessutom en dödlig sjukdom som heter Eisenmenger syndrom. Tyvärr somnade Ludvig in i början av mars, till följd av en lungsjukdom. Sören skrev om sorgen på sin blogg.

Skärmavbild 2015-03-05 kl. 14.57.06

”Det är en ofattbar stor saknad vi känner. Han var en så stor del av våra liv och han gav oss många nycklar till våra hjärtan. Hans tid på jorden var en enda stor träning för oss att leva i nuet med den viktigaste kraften i universum. Kärlek.”

”Han var vår Prins Annorlunda.
Han lever vidare i oss för alltid.
Oändligt älskad. Alltid saknad.”

Ludvig blev själv en offentlig person efter att Sören Olsson tillsammans med hustrun Yvonne skrev boken ”Prins Annorlunda”. I en intervju med Expressen berättar Sören gripande om när livet blir helt annorlunda. Men också om hur familjen Olsson mötte många fördomar.

Foto: sorenolsson.blogspot.se

Skärmavbild+2015-03-10+kl.+18.59.41

– Den absolut största fördomen vi har är att vi tror att vi inte har några fördomar om funktionsnedsättningar, säger Sören Olsson.

Många tror att människor med Downs syndrom alltid är glada, tycker om musik och att kramas, säger Sören Olsson. Han vill se en större mångfald bland funktionsnedsatta.

– I en förlängning så skulle en ”bad guy” i en film kunna ha en utvecklingsstörning. Där är vi inte än, för man vill gärna tala om att alla är snälla och goa. Och man måste ju börja någonstans.

För att hedra Ludvigs minne skapade Sören Olsson och hans familj en virtuell minnesplats där man kan skriva sina kondoleanser eller personliga minnen eller bara tända ett ljus.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna