Spädbarn skickades hem av läkare – dog 2 timmar senare

Den 7 månader gamla flickan skrevs ut från Nya Karolinska på onsdagsförmiddagen, men bara 2 timmar senare avled hon i hemmet. 
Nu utreder sjukhuset händelsen.
– Hon hade fortfarande feber, men läkaren sade: ‘det här är inget hotell’”, säger pappan till DN.se.

Familjen kontaktade först sjukvården efter att deras dotter blivit sjuk på juldagen med en stor bula i nacken.
De fick då beskedet att de skulle kontakta vårdcentralen dagen därpå, eftersom flickan inte hade feber.

Men bara timmar senare råkade ett syskon spilla varmt te på hennes ben. Familjen rikngde ambulans, som förde flickan till Nya Karolinska Sjukhuset, där hon fick vård för brännskadan.
– Jag ville också att de skulle titta på knölen som blivit större. Hon hade 40 graders feber, och de satte in antibiotika och alvedon, säger pappan till DN.

Efter 3 dygn gjordes bedömingen att brännskadan läkte bra och att flickan kunde skrivas ut, något som familjen motsatte sig då hon fortfarande hade kvar svullnaden i nacken. 
– Läkaren sade då att vi skulle få en remiss till vårdcentralen. ”Det här är inget hotell”, sade han. Han sade det tre gånger, säger pappan.

Väl hemma märkte de hur flickan blev sämre. Hon grät och somnade, när mamman sedan skulle titta till henne var hon alldeleles blå.
– Jag tog henne på axeln, men då var hon redan död. De hämtade henne med ambulans sedan, men då var det för sent. Jag vill veta varför min flicka dog, säger pappan till DN.

På torsdagen var familjen på Karolinska sjukhuset, där de meddelats att prover tagits och att det inte var ett bra beslut att skicka hem flickan. 

Händelsen kommer nu att utredas och chefen för tema barn- och kvinnosjukvården, Svante Norgren, meddelar i ett mejl till tidningen att man kommer att ha fortsatt direktkontakt med familjen och inblandad personal.

Ingen familj förtjänar att uppleva detta, våra tankar är med er.

Foto: Press/shutterstock