Spädbarnet nära att dö i kikhosta på grund av vanliga ”missen” – nu vill mamman varna andra

När Nova, två månader, fick kikhosta i vintras visste inte läkarna om hon skulle klara sig. Nu vill Novas mamma uppmana föräldrar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vaccinera sina barn mot kikhosta.

I vintras åkte märkte Emma Arvidsson, 20 år, att någonting inte stod rätt till med sin då två månader gamla dotter Nova. Hon hade nämligen börjat hosta. Från Vårcentralen i Karlskrona blev hon hemskickad men tillståndet förvärrades snabbt.

– Vi åkte till akuten dagen efter men där gick de bara på henne allmäntillstånd och hon skrattade mellan anfallen, så de sade att hon var okej. Vi blev hemskickade fyra gånger, berättar Emma Arvidsson till Newsner.

Emma Arvidsson och hennes dotter Nova.
Foto: Privat

Slutade andas

Därefter hände det som alla mammor fruktar mest i världen – Nova slutade att andas.

– Jag blev jätterädd och i åkte in till sjukhuset. Jag sade åt dem att jag inte åker därifrån före de har tagit prover. Så de gjorde det och det visade sig vara kikhosta.

Kikhosta är en smittsam sjukdom som de flesta barn i Sverige är vaccinerade mot. Den ger irriterande och intensiv hosta. För äldre barn är den inte farlig, men för barn under ett år är den allvarlig. Den ingår i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccin.

När det framkommit att det var kikhosta Nova hade blev de inlagda på infektionsavdelningen. Där började den värsta natten i Emmas liv.

Foto: Privat

Läkarna trodde att hon skulle dö

Under det kommande dygnet gjorde Nova över trettio andningsuppehåll där sjukvårdspersonalen behövde ge henne syrgas och skaka liv i henne.

– Hon blev helt blå i ansiktet. Det var fruktansvärt. Vi frågade läkarna vad som skulle hända, de ville inte ge ett svar på om hon skulle överleva eller inte, säger Emma.

Därefter blev Emma och Nova skickade med ambulans ner till Lunds universitetssjukhus för intensivvård.

Nova blev bättre och kunde efter några dagar återvända till Karlskrona.

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook berättar Emma om sin upplevelse:

Kära föräldrar som väljer att inte vaccinera era barn enligt vaccinationsprogrammet, jag ligger isolerad på…

Posted by Emma Arvidsson on Wednesday, 21 March 2018

Uppmanar föräldrar att vaccinera sina barn

Emma säger till Newsner att hon tycker att det är hemskt att hon och hennes familj blev tvungna att genomlida detta bara för att vissa vägrar ge sina barn vaccin.

– Det är upp till var och en, såklart, men detta skulle inte ha hänt om folk skulle vaccinerat sina barn. Kikhosta har nästan varit utrotat. Oavsett vad folk säger så är det så och man borde följa rekommendationerna. Annars går det ut över oss som är vaccinerade.

Att vaccinera sitt barn är upp till var och en, men något alla bör göra menar mamma Emma efter den hemska upplevelsen. Dela om du vill hjälpa till att sprida hennes budskap.