Specialcyklar till Sverige – nu får äldre komma ut och känna vinden i håret

Från början kommer idén från Danmark, men sedan en tid tillbaka har ”Cykling utan ålder” vunnit mark i Sverige.

Det handlar om volontärer som tar ut de äldre på cykelturer med hjälp av specialbyggda elcyklar.

”Det har visat sig att en cykeltur ger många positiva effekter för en åldring, de äter bättre, sover bättre och blir på bättre humör”, säger Göran Albjär på länsstyrelsen i Uppsala till SVT

Laxå är den senaste kommunen som köpt in cyklarna. 

Projektet med att ta ut äldre på cykelturer startades av Ole Kassow i Köpenhamn 2013.

© Facebook / Cycling Without Age

När Ole var på väg hem noterade han alltid en man som satt utanför ett äldreboende. Ole tänkte ofta på hur mannen hade det och om han längtade efter att göra någonting utanför äldreboendet.

En dag satte Ole en fåtölj på lådcykel och körde över till äldreboendet. Han frågade mannen om han ville följa med på en cykeltur och nästa dag ringde det från äldreboendet.

Den ansvarige undrade vad Ole hade gjort med Torkel, han var som en helt ny människa efter cykelturen med Ole.

© Facebook / Cycling Without Age

Resten är en riktig framgångssaga och i Danmark finns det nu närmare 500 cyklar och 1500 volontärer i 64 kommuner, skriver SVT

I maj 2016 inledde Uppsala kommun sitt pilotprojekt med ”Cykling utan ålder”. 

”Framför allt är det en möjlighet för åldringarna att komma ut och få vind i håret. Komma ut till parker och höra fåglarna kvittra och kanske stanna till vid ett café”, förklarade då Teresa Uggla-Kerrou, projektledare vid Uppsala kommun. 

Cyklarna verkar uppenbarligen uppskattade och nu har tre specialcyklar beställts till Laxå kommuns boenden. Två personer kan sitta med och åka på cykeln medan en volontär trampar.

På måndagen den 12 juni är det dags för premiärtur i Laxå – kommunalrådet Bo Rudolfsson är den som kommer ställa upp och köra det första paret. 

© Facebook / Cykling utan ålder

Visst blir man glad när man ser sådana här bra initativ?

Människorna som byggde upp vårt land förtjänar det bästa och att få komma ut på en cykeltur är något som alla borde få njuta av! 

Gilla och dela gärna denna nyhet om du också tycker att vi borde bli bättre på att ta hand om våra äldre.