Stefan var kriminell och levde på gatan – nu har han snart en juristexamen

Det finns de som tror att inte alla har möjlighet att forma sina egna livsöden, men den här berättelsen är sannerligen ett bevis på att vem som helst kan förändra sitt liv till det bättre. 

För sex år sedan var Stefan Olafsson en hemlös och tandlös sprutnarkoman som åkte in och ut ur fängelset. Idag har han ett hem, jobb, vänner och familj och en juristexamen som väntar, allt på grund av en händelse som fick honom att ta tag i sitt liv.

Stefan Olafsson, en arbetande och studerande Malmöbo med en juristexamen som hägrar. Så har det dock inte alltid varit. För sex år sedan var Stefan en tandlös sprutnarkoman som dömts till fängelse tio gånger, men en händelse fick honom att förändra sitt livsöde en gång för alla. 

År 2010 var Stefan Olafsson hemlös och djupt nere i drogmissbruk. Hans alkoholberoende började redan i tonåren, för att några år senare utökas med intag av amfetamin. Så småningom blev en utmärglad och tandlös sprutnarkoman. 
– Jag hade i princip gett upp under de sista åren i missbruket. Jag hade ingenstans att bo, var helt tandlös, mager som en sticka. Jag var en vandrande skugga, och jag visste att det här inte kommer att hålla, säger Stefan Olafsson till Expressen

I ett inlägg på Facebook delar Stefan med sig av sin berättelse om den mörka tiden. Där skriver han bland annat om hur han som hemlös ofta tog sig in i lägenheter med hjälp av hot eller knark, och om hur han lyckades hålla en fasad utåt då han kommit över en kvart nära S:t Eriksplan. Där kunde han lura folk att han hade ett jobb att gå till när gardinerna var fördragna. Och på kvällen kunde han tända ljus och ställa fram en kopp te i fönstret för att ge sken av en trygg tillvaro. Han berättar att andras bild av honom var det viktiga, inte hur det faktiskt låg till.
”Självlögnen var det allvarligaste problemet i missbruket. Hur ska problem lösas om man lyckas lura i sig själv att de inte finns?”, skriver han på sin Facebooksida

Allt var en ond cirkel. Stefans narkotikamissbruk gjorde honom kriminell, vilket resulterade i totalt tio vändor i fängelse. Men en natt för sju år sedan hände något som fick honom att ta tag i sig själv och förändra sin livssituation. Stefan var på Östermalm för att göra inbrott när han fick se en kvinna som halvlåg i en bil. Kvinnan hade fått en stroke, och Stefan avbröt det han gjorde för att ringa 112 och uppgav sina uppgifter.
– Det var overkligt, jag blev en sorts hjälte, polisen talade respektfullt med mig, jag hade gjort något gott, och hennes liv kunde räddas. Värdet av att ha räddat den här människan var något helt nytt för mig. Jag hade varit så oerhört egoistisk i mina egna behov, säger Stefan Olafsson till Expressen.

Facebook/Stefan Olafsson

Efter några månader ringde kvinnan för att tacka honom och bjuda över honom till hennes hem på Östermalm. När hon frågade honom vad hans sysselsättning var ljög han, men vid andra besöket talade han sanning. Stefan insåg att han inte villa ljuga om sitt liv, utan kunna stå för vad han gör. Vänskapen med kvinnan gjorde honom motiverad att ta tag i sitt öde, vilket ledde till att han läste in sina gymnasiebetyg och gjorde högskoleprovet.

När Stefan ringde till sin mamma för att berätta att han kommit in på juristprogrammet grät de båda av lycka. Han säger att stödet från henne, familjen och kriminalvårdens hjälp varit ovärderligt. 

Facebook/Stefan Olafsson

Idag bor 43-årige Stefan i Malmö, har nya vänner, kontakt med sin familj, och har precis lämnat in sin kandidatuppsats i juridik. 
– Jag säger till mig själv då och då: tänk att det gick! Jag fattar inte att jag tog det där första betyget, det viktigaste. Jag var ändå 38 år. Det borde inte ha gått. Men jag var så naiv att jag trodde att jag skulle kunna göra någonting annat, säger han.

Stefans berättelse är ett bevis på att alla har möjlighet att förändra sitt liv till det bättre, även om det känns omöjligt. Dela gärna för att inspirera andra.