Stig, 80, är svag och behöver hjälp med allt – nekas ändå plats på äldreboende

När Marina Björkman, 53, besökte sin pappa Stig hemma i Luleå möttes hon av en fasansfull syn. Enligt henne var lägenheten en enda röra, och hennes pappa låg i sin egen avföring.

Marina, som menar att hennes pappa är så illa däran att han inte ens kan larma hemtjänsten själv, måste få flytta in på ett äldreboende, men trots det vill kommunen inte ge honom en plats.

– Jag blev helt chockad. Han ligger i sängen. Det är inte städat på mellan sex och tio veckor, enligt hemtjänsten. Och det är urin på golvet, säger Marina till Aftonbladet.

Efter ett besök hos sin 80-årige pappa i Skåne var Marina Björkman så förfärad att hon delade med sig av upplevelsen i ett Facebookinlägg, som snabbt fick stor spridning.

I inlägget berättar Marina att pappan, som inte är kapabel till att varken äta själ, eller ens larma hemtjänsten, är i akut behov av att få plats på ett äldreboende, men enligt henne har kommunen sagt att de vill si behovet med egna ögon.

– Vi har ju sagt till kommunen flera gånger att han ska komma till ett hem och vi har även sagt att han har sagt det och han har sagt det till hemtjänstens personal, men det duger ju inte för hemtjänstens chefer utan de vill ju se det själv, säger Marinas bror Robert Selberg till Aftonbladet.

Undernärd och avföring i sängen

I inlägget på Facebook berättar Marina att hennes pappa Stig väger 50 kilo och kan varken äta eller duscha själv. När hon hittade honom var det som om han inte tagits upp ur sängen på flera dagar, då hon fann avföring intill honom, och han inte fått sina naglar klippta, eller blivit rakad. Hon märkte även att hans tandprotes inte blivit tvättad.

Nu är Marina och hennes bror i desperat behov av att få in deras pappa på ett äldreboende i Luleå, men kommunen vill blir mer övertygade om att behovet behövs.

OBS: Personen på bilden har ingenting med personerna i artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/TT

När Aftonbladet når Luleå kommun svarar de:

– Vi har tagit del av det här klagomålet via Facebook och hanterar ju det som vi ska göra med alla ärenden, att vi analyserar och tittar på ärendet och så vidare, säger Lena Kruse, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun, och fortsätter:

– Det viktigaste för oss är ju att vi har en dialog med anhöriga och den enskilde. Och det har vi haft innan det här och givetvis fortsatt efter det här.

 

Det här är min och Roberts pappa, vi kämpar för att få in honom på ett boende omedelbart!!! Vi blir bara bollade runt i…

Posted by Marina Björkman on Monday, 1 July 2019

Dela gärna om du vill vara med och sprida det här så att Marinas pappa Stig får hjälp.