Stökiga människor är egentligen produktiva genier, enligt forskning.

Personligen hatar jag att städa. Det är så tråkigt och jobbigt. Jag gör det bara när jag måste så jag är van vid att få kommentarer om mitt skrivbord på jobbet och liknande. Jag får leva med det. Länge har vårt samhälle dragit en linje mellan stökig och lat. Men nu har journalisten John Haltiwanger dragit ut till de stökigas försvar i en artikel i Elite Daily som har delats av hundratusentals på nätet. Han menar det inte finns någon koppling mellan att ha det lite stökigt och att vara stökig i huvudet. Tvärtom! Så om du är något av en slarver, som vant dig vid andras dömande blickar, så kommer här tre bra saker att lägga på minnet.

1. Du bryr dig inte om status quo

Haltiwanger säger att det finns något nödvändigt och till och med vacker med att vara en ordentlig och organiserad människa. Men vi måste också lära oss att omfamna kaos eftersom inget kommer hålla sig prydligt och städat för evigt. För eller senare blir det alltid oordning igen.

”Oorganiserade människor har sett ljuset. De låter inte sina liv styras av andras anständighet och övertygelse.” säger han.

2. Du hittar inspiration i röran

Visste du att flera kända och framgångsrika personer är kända slavpellar? Roald Dahl, J.K. Rowling, och till och med det store geniet Albert Einstein.

I boken, A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder, berättar författaren Eric Abrahamson och David H. Freedman, ”På en rörigt skrivbord tenderar de viktigaste sakerna att ligga nära till hands och överst i röran. De saker som går att skjuta upp eller ignorera hamnar längst ner i högarna, vilket är rimligt.”

Även en studie av Kathleen Vohs från University of Minnesota Carlson School of Management, har bevisat att stökiga miljöer hjälper till att öka kreativiteten.

”Stökiga miljöer verkar inspirera människor till att bryta sig loss från traditioner, vilket kan ge nya fräscha insikter.” Säger hon. ”Ordnade miljöer verkar däremot uppmuntra till att följa konventioner och att spela säkra kort.

3. Du är modig och spontan

”De följer flowet istället för att simma mot strömmen,” säger Haltiwanger.

Istället för att oroa sig om minsta lilla detalj brukar stökiga personer fokusera på helheten. De lägger hellre ner tid och kraft på viktiga saker än att oroa sig oviktigheter. Det, menar Haltiwanger, gör dem mer äventyrliga och mer benägna att ta risker än prydliga människor.

Det är inget fel på att vara organiserad, men det är inget fel på lite kaos heller. Låt dig inspireras av din stökiga omgivning och försök att inte oroa dig över att städa just nu. Kom ihåg att viktigt är att ha balas mellan ordning och kaos.

”Det finns något enkelt och vackert i att leva ett stökigt liv, och det är därför som det producerar så många upplysta och innovativa människor,” säger Haltiwanger.

Eller som min pappa brukade säga, bättre att ha lite skit i hörnen än ett rent helvete.