Svenska Akademiens ursäkt till Sara Danius – efter uppmärksammade skandalavhoppet

Turerna har varit många och långa i Svenska Akademin. Under måndagen står det klart att Sara Danius lämnar sin position formellt som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Samtidigt vill Svenska Akademin ge henne en ursäkt ”för sin del i detta”, skriver Expressen.

Turerna som har varit många och långa avslutas med ett avsked.  Efter skandalerna med den så kallade kulturprofilen, som i oktober dömdes för våldtäkt, så uppstod en spricka i Akademin som till slut blev så djup, att detta resulterade i Sara Danius beslut att lämna posten som ständig sekreterare.

Hennes avsked från posten skapade stor uppmärksamhet där bland annat hashtaggarna #knytblus och #backasara började spridas på sociala medier.

Redan i april meddelade Sara Danius att hon lämnar sitt arbete i Akademien. Men först ddag lämnar Sara Danius formellt sin position i Svenska Akademin.

– Jag lämnar Akademin som ständig sekreterare. Det var Akademins vilja och jag rättade mig efter den, har Sara Danius tidigare sagt till Expressen.

Sara Danius lämnar formellt Svenska Akademien idag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademien: ”Ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta”

I samband med hennes formellt avsked från positionen skickade Svenska Akademien ut ett pressmeddelande där de skrev ”Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta”, enligt Expressen.

”Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta,” skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande enligt Expressen.

Samtidigt välkomnar Akademiens ständiga sekreteraren Anders Olsson, hennes slutgiltiga besked att lämna.

– Nu kan vi blicka framåt mer bestämt. Det finns inga låsningar i Akademien längre. Om vi kommer att lyckas fylla de här tre stolarna inom en rätt snar framtid kommer nästan halva Akademien att vara ny. Det innebär ju också att vi inte kommer att vara så upptagna av de konflikter som har rått tidigare, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT, enligt Sydsvenskan.

Enligt pressmeddelande har det gjorts uppgörelser mellan Sara och Akademien. Foto: Wikkicommons/Frankie Fouganthin

Sara Danius överenskommelse med Akadmien

Enligt pressmeddelandet har Akademien och Sara Danius gjort en överenskommelse i samband med beskedet.

”’De som tar vara på det goda i allting är förnuftiga och lyckliga’, lyder en av drottning Kristinas maximer. Det är i den andan Akademien minns Sara Danius sekreterargärning, de impulser till nytänkande som den innebar och den starka personliga närvaro genom vilken Sara Danius har förhöjt intresset för Akademiens verksamhet”, skrivs vidare i pressmeddelandet enligt Expressen.
Vad tycker du om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.