Svenska förskolans klockrena lösning för att ta och ge barnens urvuxna kläder gör nu succé på nätet.

När barnen växer ur sina kläder är det inte helt ovanligt att plaggen åker upp i en låda på vinden eller blir slängda – samtidigt som föräldrarna tvingas köpa nya kläder i rätt storlek för flera hundra kronor. Men förskolan Rosen i Fagersta har kommit på en helt annan lösning för att spara på både miljö och föräldrarnas plånböcker. Nu gör deras klockrena idé omedelbar succé på nätet bland föräldrar som snabbt och enkelt kan lämna och fynda kläder till sina barn.  

Idén är lika enkel som briljant. Förskolan Rosen har helt enkelt ställt upp en hylla med olika lådor märkta ”Långärmade tröjor”, ”Byxor”, ”Vantar/mössor”, ”Ytterkläder” och så vidare – och där kan föräldrar sedan lägga barnens urvuxna kläder så att någon annan familj kan dra nytta och ha glädje av dem.

På så sätt blir kläderna varken slängda eller att föräldrarna tvingas köpa nya plagg så fort barnen växer.

Bildkälla: Fagersta kommuns officiella sida (Facebook)

tage1

Hyllan kallas TAGE, som står för TA och GE, och man behöver inte lägga dit ett plagg för att få ta något – utan det är fritt fram för alla familjer som letar nya kläder till sina barn.

Förskolans initiativ gör nu stor succé på nätet, där det har gillats och delats tusentals gånger. Och då ska man inte tala om intresset bland föräldrarna till barnen på förskolan: kläderna som lämnas in går åt som smör i solsken i det smarta återvinningskonceptet.

– Jag tror det stora intresset beror på att det finns ett tydligt tänk kring återbruk och miljöpåverkan i dag, säger barnskötaren Nadja Ruutikainen Näätänen till Aftonbladet.

Bildkälla: Fagersta kommuns officiella sida (Facebook)

tage2

Dela gärna vidare så fler kan inspireras av förskolan Rosens smarta idé!