Svenska folket står upp för bönderna: 7 av 10 beredda att betala mer för svensk mjölk

Mjölkpriserna pressas neråt och tvingar svenska mjölkbönder att lägga ner sin verksamhet – för första gången på 100 år ser det ut att bli brist på svensk grädde och svenskt smör i vår, meddelar Arla

Men det behöver inte vara så här. En opinionsundersökning* gjord av YouGov på uppdrag av Newsner visar att svenska folket är beredda att hjälpa de svenska bönderna.

7 av 10 svenskar är beredda att betala 3 kronor mer per liter svensk mjölk – om det gynnar våra bönder.

Vi är många i landet som värnar om våra svenska mjölkbönder – trots det blir det allt svårare att försörja sig som bonde idag. Under 2015 minskade antalet svenska mjölkgårdar med 260 stycken.

Våra mjölkbönders utsatta situation debatterades flitigt förra året. I juni förra året sänkte Arla priset för våra svenska bönders mjölk till den historisk låga nivån på 2,30 kronor. Enligt Arla berodde förra årets prissänkning på att det finns ett överskott av mjölk i världen. Det har pressat ner priserna även på den svenska mjölken, vilket i sin tur sätter tuff press på de svenska mjölkbönderna.

Men igår meddelade Arla att det ser ut att bli brist på grädde och smör i vår. Allt fler vill ha svensk grädde och svenskt smör och nu räcker inte mjölken till längre.

– För första gången på hundra år har vi nu för lite mjölk för att kunna få fram tillräckligt med grädde, säger Patrik Hansson, vd för Arla till DN.

Bristen på svenska mejeriprodukter kommer att bli uppenbar för konsumenterna lagom till påsk, meddelar Arla.

– Historiskt har man pratat om ”smörberg” och ”smöröverskott”, nu suger vi ut varenda gram svenskt fett som vi kan få ur den svenska mjölken och det räcker ändå inte till.

Men den goda nyheten är att en klar majoritet av svenska folket kan tänka sig att betala lite mer om det gynnar svenska mjölkbönder. Enligt YouGovs undersökning vill svenskar dricka svensk mjölk – även om det kostar lite mer. 68 procent av de tillfrågare svenskarna kan tänka sig att betala 3 kronor mer för varje liter svensk mjölk. 

Vad tycker du? Skulle du kunna tänka dig att betala lite mer för en liter mjölk om det innebar att fler svenska bönder kan fortsätta med sin verksamhet? Dela gärna den här artikeln och berätta vad du tycker!

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16-20 december 2016 har sammanlagt 1518 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.

Publicerad av Newsner