Svenska skolan erbjuder gratis mensskydd till eleverna: ”Ska vara lika självklart som toalettpapper”

Mensskydd ska vara lättillgängligt och gratis för elever i skolan, det anser Amanda Mattsson och Lova Svensson, som startat eget företag som levererar mensskydd till skolor.

–Vi gör det här för att vi vill skapa en tryggare vardag för kvinnor, säger Amanda Mattsson till Aftonbladet.

När Lova och Amanda skulle starta UF-företag sista året på gymnasiet föddes affärsidén om gratis mensskydd till elever i skolan. Efter examen startade de egna företaget ”Period packs”, vars verksamhet går ut på att leverera mensskydd till skolor och arbetsplatser.

Enligt tjejerna handlar det om ökad trygghet för unga kvinnor.

– Vi tror att alla kvinnor någon gång varit med om att man är i behov av mensskydd. Och just då, när det är akut, har man inte fått med sig något. Då har vi tänkt: Varför finns inte det här?, säger Amanda till Aftonbladet.

Inom några veckor kommer vi få vår första prototyp som ska sättas upp hos kund. Vi är Period Pack Sweden AB och vår vision är att mensskydd på toaletter ska bli lika självklart som toalettpapper och tvål.

Gepostet von Period Pack am Donnerstag, 16. Januar 2020

Vill skapa en tryggare vardag för kvinnor

Efter examen startade Amanda och Lova sitt aktiebolag, och för en månad sedan lanserade de sin tjänst.

På Facebooksidan Period Pack informerar de om tjänsten, och där kan företag hitta kontaktuppgifter för bokningar och samarbeten.

”Vi jobbar för att öka tillgängligheten av mensskydd på arbetsplatser, skolor och idrottsanläggningar. Vi erbjuder företag en tjänst innefattande en dispenser anpassad för tamponger. Företagen erbjuder i sin tur gratis mensskydd till sina kvinnliga medarbetare och besökare. Period Packs tjänst är unik och vår vision är att mensskydd på toaletter ska vara lika självklart som toalettpapper och tvål. Tveka inte att kontakta oss för med information”.

En av Period Packs kunder är tjejernas gamla skola Thoren Business school i Örebro, som är eniga om att mensskydd ska vara gratis och lättillgängligt för elever när de är i skolan.

”Lika självklart som toalettpapper”

Amandas och Lovas vision är att fler skolor och arbetsplatser ska vilja erbjuda sina elever gratis mensskydd, och flera kommuner har redan visat intresse menar dem.

– Vår vision är att mensskydd ska vara lika självklart som toalettpapper och tvål, säger Lova Svensson till Sveriges Radio.

Foto: Shutterstock

Jag tror alla kan enas om att gratis och lättillgängligt mensskydd på skolor skulle göra vardagen tryggare för många unga kvinnor. Dela gärna för att inspirera andra.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required