Svenske Mats blev dödssjuk i Thailand – räddades av sina barn

Mats Öberg blev svårt sjuk under en semesterresa till Thailand och fick ligga nedsövd i flera veckor. Under tiden kämpade Mats ex-fru Birgitta och barnen Ida, Rasmus och Jonathan för att få hem honom.

Hela Sverige har kunnat följa deras kamp via media, och mängder med människor har hjälpt till med ekonomiska bidrag.

Nu är Mats äntligen hemma och på bättringsvägen.

Det var i slutet av juli som Mats Öberg, 55, åkte ned till Thailand på semester. Han kände han sig lite krasslig innan resan och kontaktade vårdcentralen. Läkaren sa att det inte skulle vara några problem att resa och gav honom antibiotika. Men så fort Mats landade i Thailand rasade han ihop och fick läggas in på sjukhus.

Han drabbades bland annat av en stroke, flera blodproppar, lunginflammation och hjärninflammation.

Eftersom Mats blev sjuk så hastigt hade han ingen möjlighet att kontakta sin familj. När äldsta sonen Rasmus, 22, inte hade hört från sin pappa blev han orolig och bestämde sig för att söka efter Mats telefon med hjälp av GPS. Han såg då till sin förskräckelse att telefonen befann sig på sjukhus.

Bildkälla: Facebook

Rasmus och hans två syskon Ida Öberg, 25 och Jonathan Öberg, 18, blev väldigt oroliga. De kontaktade svenska ambassaden, utrikesdepartementet och SOS, men bollades bara runt mellan dem utan att få någon hjälp.

”He in hospital. In Bangkok. That near airport. He very sick”, skrev sjukhuspersonalen i ett sms från Mats telefon till Ida. De skickade även en bild på Mats med slangar i munnen.

Nu började en lång kamp för Ida, Rasmus, Jonathan och deras mamma. De tvingades kämpa för att få hem Mats, och det var inte det enklaste.

Hela familjen flög ner till Thailand för att besöka Mats. De hittade en tolk som följde med dem, och tolken berättade också att de borde hitta ett annat sjukhus eftersom det nuvarande sjukhuset inte var så bra.

Samtidigt blev Mats sämre, och sjukhuset hade inte längre kompetensen för att ta hand om honom.

Mats flyttas till ett annat sjukhus, och där konstaterades det att han har tolv olika och oroande hälsotillstånd. De gav honom tio procents chans att överleva. Samtidigt började familjen oroa sig för ekonomin. Sjukhusvård i Thailand är nämligen dyrt.

Mats försäkringsbolag ansåg att han var sjuk redan när han åkte, så de ville inte betala några sjukhuskostnader i Thailand. I desperation startade familjen en insamling på nätet. Pengarna strömmade in, och Mats historia var snart känd i hela Sverige. Totalt fick familjen in 750 000 kronor.

Till slut lyckades familjen få hem Mats genom att köpa ett tiotal flygsäten på ett passagerarflygplan. På så sätt fick de plats med hans brits och läkarpersonal.

– Jag har aldrig blivit så glad som när jag kom till Lund och de drog ur slangen ur halsen, så jag kunde kraxa fram några ljud, berättar Mats för Kvällsposten.

Nu har det snart gått en månad sedan Mats kom hem, och han mår mycket bättre. Han kan gå med rullator och får besök av hemtjänsten en gång om dagen. Han kommer troligen kunna gå tillbaka till arbetet redan i oktober.

Bildkälla: Facebook 

Mats historia har blivit omskriven i media, och tusentals människor har stöttat familjens kamp för att få hem honom till Sverige. Mats har blivit lite av en kändis.

– Jag har alltid velat vara lite halvt anonym. Det är ju inget jag önskar, att bli någon kändis på gamla dar. Men det faller nog snart i glömska, berättar han.

Trots att Mats egentligen vill vara anonym så har han inte emot att svara på frågor i media. Han känner nämligen en stor tacksamhet mot alla dem som berättat om hans situation så att fler velat hjälpa till.

Men allra störst tacksamhet känner han förstås till sina tre barn och sin ex-fru Birgitta som gjort allt de kan för att rädda honom och få hem honom till Sverige.

– Utan dem hade jag inte suttit här, berättar Mats.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna