Sveriges domstolar varnar för bluffmejl: Bedragare låser din dator med falsk länk.

Under de senaste dagarna har mängder av privatpersoner fått e-postmeddelanden skickade till sina inkorgar där avsändaren ser ut att vara Sveriges domstolar. Men nu varnar såväl Sveriges domstolar som polisen för att dessa utskick är falska och kan leda till obehagliga virus på din dator eller i din mobiltelefon.

”För att bekräfta för domstolen att du har fått kallelsen till rättegången, ska du skriva under och skicka in det svarsbrev som följer med kallelsen”, står det i meddelandet som skickats ut, rapporterar Aftonbladet.

Mottagaren av mejlet uppmanas också att klicka på en länk – något som du under inga omständigheter ska göra. Avsändare till meddelandet är nämligen inte Sveriges domstolar utan bedragare och klickar du på länken riskerar din dator eller mobiltelefon att drabbas av virus.

– Det är så kallad ransomware. Man får upp en informationsruta på skärmen där det står att ens filer är låsta, och för att få nycklar till att låsa upp dem måste man betala, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

På sin hemsida uppmanar Sveriges domstolar de som drabbats av bluffmejlen att anmäla bedrägeriet till polisen. Man skriver vidare om mejlen att:

”de falska meddelandena är skrivna på dålig svenska och har inte dom.se som avsändare. Var varsam med att öppna e-post som du tycker ser suspekt ut.

Domstolarna kallar inte personer till förhandling via sms eller e-post, utan det sker alltid brevledes.”

Så skyddar du dig enligt polisen:

Var medveten om att dessa mail, eller kanske sms, hela tiden ändrar form och innehåll. Den varning som gällde igår kan alltså i någon mån vara inaktuell i morgon.
Det gäller alltså att ha sitt kritiska tänkande inkopplat och exempelvis motstå frestelsen att klicka på den bilaga som ibland följer med det meddelande man fått. Öppna bara bilagor du är helt säker på kommer från en säker källa.

BLUFFMAIL FRÅN DOMSTOL.SEVi har åtskilliga gånger varnat för olika former av ”nätfiske”, dvs mail som uppmanar dig att…

Publicerat av Polisen – bedrägeri den 24 mars 2016

Klicka gärna på dela här under för att hjälpa till att sprida den här viktiga varningen till alla dina vänner!