Ta bort skärmtid för barn under två år – nya rekommendationer från WHO

Världshälsoorganisationen, WHO har för första gången tagit fram riktlinjer gällande små barns hälsa. Rekommendationerna gäller bland annat sömn, fysisk aktivitet och skärmtid. Det sistnämnda bör enligt dem tas bort helt och hållet under barnens första två år i livet.

– Att uppnå god hälsa för alla innebär att göra vad som är bäst för hälsan redan från början, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet.

WHO har tidigare inte haft några riktlinjer gällande små barns hälsa, men då nya trender som skärmtid och stillasittande väckt en oro har organisationen nu satt upp tydliga rekommendationer för barn upp till fem år.

– Förbättrad fysisk aktivitet, minskad stillasittande tid och säkerställande av kvalitetssömn för unga barn förbättrar deras fysiska och mentala hälsa och välbefinnande samt hjälper till att förebygga barnfetma och sjukdomar senare i livet, säger Fiona Bull, programchef vid WHO, i pressmeddelandet från organisationen.

WHO:s nya riktlinjer för små barn

Rekommendationerna gäller sömn, skärmtid och fysisk aktivitet. WHO uppmanar alla föräldrar att se till att barn mellan tre till fyra år bör tillägna minst 180 minuter om dagen åt fysisk aktivitet, och leka på sig och röra sig så mycket som möjligt så att de får bättre sömn.

Foto: Shutterstock

Idag är det vanligt att små barn får titta på surfplattor och mobiltelefoner, men enligt WHO bör man hålla dessa borta från barn deras första två år i livet, istället för att introducera stillasittande och skärmtid tidigt i livet.

Enligt WHO ska barn som följer riktlinjerna leva längre och hållas vid bättre hälsa, det skriver Aftonbladet.