Tågresenärer satt fast i snöovädret – då bjöd Emmeli in alla på fika och värme: ”De hade nästan panik”

Under måndagen drabbades mellersta Sverige av ett snöoväder. Mitt i kylan och snökaoset blev ett hundratal tågresenärer avkastade från tåget.

Då bjöd Emmeli Andersson in dem på kaffe och te i värmen, skriver P4 Uppland.

Det drog in ett rejält snöoväder över mellersta Sverige under måndagseftermiddagen. SMHI varnade för kraftigt snöfall och friska vindar och utfärdade en orange varning för flera län, däribland Uppsala, något Sveriges Radio rapporterade om.

Några som drabbades extra hårt av det kraftiga snöfallet var resenärer på ett tåg mellan Gävle och Uppsala. På grund av en trasig dörr tvingades tåget att stanna i den lilla tätorten Skyttorp, som ligger cirka 30 kilometer norr om Uppsala.

Tvingades vänta ute i stormen

Som följd av det trasiga tåget blev resenärerna avkastade, mitt i snöovädret. Då kom Emmeli Andersson till undsättning.

Emmeli Andersson arbetar som assistent i barnverksamheten i Kyrkans hus i Skyttorp. När hon upptäckte de frusna tågresenärerna öppnade hon upp dörrarna till kyrkans lokaler.

– De fick vara här inne i våra lokaler och sitta och dricka lite kaffe och te. Och sen var det många som satt och ringde till UL och försökte få reda på om det skulle komma något annat tåg. Vissa skaffade sig skjuts på annat håll, nära och kära som fick komma och hämta dem, säger Emmeli Andersson till P4 Uppland.

Tåg
Genrebild. Foto: Shutterstock

”Hade nästan panik”

Ett 80-tal resenärer tog del av gästfriheten. Tåget stannade vid femtiden, och det var ovisst när eller om nästa tåg skulle komma. Emmeli Andersson berättar för P4 Uppland att det blev en lång kväll.

– För de som skulle till Uppsala kom det ett tåg vid ungefär 19:10, så dem kom i väg. Men för de som skulle till Gävle kom det inget tåg alls. De blev i stället hämtade vid 22:10 på kvällen.  

Många av resenärerna har uttryckt sin tacksamhet till Emmeli och hennes ingripande.

– På vår församlingssida så har de tackat för att vi har öppnat upp och för att de fick komma in. De var väldigt, väldigt många som stod och frös och nästan hade panik ute i blåsten, säger hon till P4 Uppland.

Vilken fantastisk och varm insats Emmeli! Dela gärna för att uppmärksamma Emmelis goda gärning!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);