Nya varningen: Fästing med farligare virus sprider sig i Sverige

En fästing med en farligare typ av TBE-virus sprider sig i Sverige.

Det misstänker Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, efter flera nya fynd under 2018.

Med sommaren på ingång startar nu den mest intensiva fästingsäsongen. Som vanligt gäller det att bära heltäckande kläder när man vistas i skog och natur, liksom att alltid inspektera sig efter att man har varit ute för att undvika fästingbett.

De två vanligaste sjukdomarna som kan spridas med fästingar i Sverige är infektionssjukdomen borrelia och hjärninflammationen TBE.

Men nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att en fästing som bär på en farligare typ av TBE-virus kan sprida sig i Sverige.

Sprider sig till nya områden

Viruset kommer från tajgafästingen, som tidigare bara har funnits längs Norrlandskusten i Sverige. Vid insamlingen ifjol hittades dock tajgafästingen även i andra områden i Sverige.

”Från insamlingen 2018 har SVA fått in ett 20-tal tajgafästingar från norrländska kommuner både vid kusten och från inlandet. Fynden från inlandskommunerna ger indikationer på att tajgafästingen troligen har spridit sig till nya områden för Sverige”, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Tajgafästingen kan förutom TBE, fästingburen hjärninflammation, också bära på andra smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma.

Här letar man fynd

Nu uppmanas allmänheten i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län att hjälpa till i en ny insamling av tajgafästingen.

”Fästingen får gärna ha suttit på tama eller vilda djur, människa eller hittas fri i miljön”, skriver man i ett pressmeddelande.

Om man gör ett fynd och vill skicka in det till SVA, uppmanas man att förpacka fästingen i en väl försluten plastpåse och därefter ytterligare en plastpåse. Om fästingen fortfarande lever uppmanas man att först lägga fästingen i frysen en timme.

SVA:s hemsida kan man läsa mer om hur förpackningen ska märkas innan den skickas iväg. Där ska också ett webbformulär fyllas i.

DELA gärna vidare för att uppmärksamma andra!

Fästingbett: Slipp dem i sommar med enkla knepen