Terapihästarna får två tummar upp av alla på det svenska äldreboendet

Glädjen bland boende och personal på äldreboendet Solhem i Insjön, Dalarna, är numera fantastisk. Anledningen stavas terapihunden Neo. Och trenden med husdjur i terapeutiskt syfte på våra svenska äldreboenden verkar sprida sig. På Dianagårdens vård- och omsorgsboende i Hjorthagen, Stockholm är det nämligen terapihästar som gäller. Ett initiativ som gör stor succé.

– Det ger en närhet när de får klappa och det blir ett samtalsämne. Just för dem som kanske inte pratar så mycket annars blir det något att prata om och det kan väcka gamla minnen, säger Dianagårdens arbetsterapeut Johanna Hillgren till Östermalmsnytt.

Miniatyrhästarna Asco och Bibbi är Dianagårdens nya favoriter. De två terapihästarna får alla på boendet att spricka upp i stora leenden och skratt. De älskar kontakten och glädjen som det ger dem.

– Jag tycker det var väldigt trevligt och det var så fina hästar. Det är trevligt att det händer något. Jag gillar djur, jag önskar att man kunde ha en hund här, säger Anna Greta Hessman, boende på Dianagården, till Östermalmsnytt.

Ägaren till 3-åriga Asco och 2-åriga Bibbi är Therese Saarinen. Hon driver Hälsans Djur och tar de urgulliga miniatyrhästarna till äldreboenden i teraupetiskt syfte. Hon fick idén från USA – där det är desto vanligare med terapihästar. Det skriver Östermalmsnytt.

Verksamhetschefen Carina Stenbaek är väldigt glad över den positiva effekten av initiativet och känner sig inspirerad att fortsätta med liknande aktiviteter.

– Vi försöker hitta på olika aktiviteter, som att göra utflykter, spela boule och tipspromenader. Förra året var vi i Stora Skuggan och åkte häst och vagn. Hästarna, regnet, gräset och jorden gav många barndomsminnen tillbaka, säger hon till Östermalmsnytt.

Visst borde fler svenska äldreboenden skaffa husdjur i terapeutiskt syfte? Dela gärna om du håller med om det!