Texten om hur hon drogades på krogen hyllas av tusentals. Alla borde läsa detta.

I lördags besökte tv- och Youtubeprofilen Clara Henry Guldtuben, Nordens största Youtubegala. Hon var där för att ta emot pris som Årets Vlogger. Men kvällen kom att ta en riktigt obehaglig vändning. På Veckorevyn.se skriver Clara om hur hon misstänker att någon drogat henne under festen.

Hon berättar om hur hon vaknat morgonen efter galan, förvirrad och utan klara minnen från de sista timmarna. En vag bild av att en av hennes internetvänner hjälpt henne hem dyker upp i huvudet.

”Jag sätter mig i soffan. Hittar min mobil och ser nio olästa sms från människor som undrar om det kanske blev lite för mycket igår. Jag vet inte ens vad jag ska svara, för allt jag minns är att jag bara druckit en öl. Dansade. Skrattade. Och så fick jag ju den där drinken i båset”, skriver Clara.

Den där drinken är det sista hon kommer ihåg. Tillsammans med internetvännen och hennes bästis går hon igenom gårdagen, minut för minut. Det enda som förklarar minnesluckan är att någon lagt något i den där drinken.

”Jag vet att ”våldtäktsdrog” är ett vedertaget uttryck, trots att jag har svårt att förstå att det faktiskt existerar. Jag vet att jag ofrivilligt tappade kontrollen över min kropp för att någon annan tyckte sig ha rätt till den. Jag vet att jag hade tur, för det kan gå så mycket värre.”

Det är svårt att hitta statistik kring hur många människor som drabbas av droger i drinken i Sverige. Mörkertalet är – precis som när det gäller sexuella övergrepp – stort.

Enligt BRÅ anmäldes 20 300 sexualbrott under 2014, varav 6 700 rubricerades som våldtäkt. Samtidigt uppgav 1,3 procent av de tillfrågade i åldrarna 16-19 år i den Nationella trygghetsundersökningen att de utsatts för sexualbrott under 2013, vilket motsvarar nästan 100 000 personer.

Att hålla koll på sin drink och inte ta emot alkohol från främlingar kan vara ett sätt att skydda sig från att bli drogad på krogen. Men det verkliga problemet kan knappast ligga hos de som utsätts.

Clara Henry skriver också att hon är medveten om att hon – genom att gå ut med sin historia – kommer kritiseras för att hon inte var mer försiktig. Hon avslutar sin krönika:

”Som vanligt. För tjejer borde akta sig mer, och jag borde varit försiktigare.

Eller… om det kanske är män som borde sluta utnyttja kvinnors kroppar mot deras vilja? Jag vet inte. Blandar ihop dem så lätt.”, skriver hon i krönikan.

Tyvärr är Clara långt ifrån ensam om att råkat ut för droger i drinken. Alla har inte heller turen att ha omtänksamma vänner på plats som kan hjälpa och skydda en. Det här är för jävligt, men det är också oerhört viktigt att vi fortsätter att prata om det.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.