Therese träffade kärleken via dejtingsida – sedan avslöjades bluffmakaren som lurat flera

Svenska kvinnorna Therese, Susanna och Aurora känner inte varandra men har en sak gemensamt – alla har de blivit offer för en sol-och-vårare som de träffat på nätet. För Therese Eriksson gick det så långt att hon gifte sig med mannen som hon trodde var hennes livs kärlek, men som stal barnens pengar och misshandlade henne. 
– Tyvärr är det här ganska vanligt – och mörkertalet jättestort, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägeri­center.

Aurora blev blåst på pengar av en ”personlig tränare” som kontaktade henne på Facebook och krävde swishbetalning innan träningarna. Susanna hamnade hos Kronofogden och Inkasso på grund av en man hon träffat via en dejtingsida. Och sist men inte minst har vi Therese Eriksson, som trodde att hon träffat mannen i sitt liv, men som sedan kom att misshandla henne och ta barnens pengar. 

2008 började 42-åriga Therese Eriksson från Dalarna prata med en man på dejtingsidan Spraydate. 
– Jag var ensamstående med barn och hade eget företag. Jag kunde inte vara ute så mycket så jag satte mig vid nätet och tittade om det fanns några trevliga män. Då kom han upp, så klart, berättar hon för Expressen

Det slog snabbt gnistor mellan Therese och Carl Eriksson, som mannen hette. Ganska snart blev de sambos, och efter sex månader gifte de sig. Därefter började mystiska saker att hända. 
– Först kom det en telefonräkning på 6 000 kronor. Sedan började mina lösa pengar försvinna. Sedan var det barnens pengar i spar­bössan. Det hade han inte heller någon förklaring till när jag frågade. Men så kom jag på var alla pengar gick till – spel, berättar Therese. 

När hon hittade gömda kvitton hotade hon med att göra en polisanmälan. Hon fick då tillbaka 30 000 kronor, dessa hade Carl fått av brottsoffermyndigheten efter att ha blivit knivhuggen. 

När Therese och Carl fördjupat sin relation började misshandeln. När barnet föddes 2010 fick hon nog och bestämde sig för att lämna honom. Carl Eriksson, känd som bedragaren Carlitto, dömdes till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning. Samma Carlitto hade lurat Aurora och Susanna.

Therese är bara en av de många kvinnor som råkat ut för sol-och-vårare, och det är vanligt att dessa hittar sina offer på nätet, det bekäftar Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägeri­center.
– Tyvärr är det här ganska vanligt – och mörkertalet jättestort, säger han till Expressen.

Det är vanligt att människor utger sig för att vara någon annan på nätet. Var uppmärksam och låt dina nära och kära vara det också, annars kan det stå dem dyrt. Dela gärna för att varna andra.