Foto: Privat

Thomas och hans bröder anordnar fester för ensamma – har blivit en omtyckt tradition

Midsommar och julafton är för många högtider att se fram emot – men för någon som lever i ofrivillig ensamhet kan det istället medföra ångest och vemod.

Thomas Eriksson från Munkedal såg problemet i samhället och bestämde sig för att göra något åt det.

Tillsammans med sina bröder, Sebastian och Daniel, anordnar han nu för andra året i rad midsommarfirande för ensamma.

Allt började runt julen för två år sedan. Thomas Eriksson hyrde undervåningen på ett stort hus medan hans två bröder Sebastian och Daniel hyrde övervåningen.

De insåg att de inte hade planer för julafton och tänkte att andra kanske inte heller skulle ha det. Och med tanke på att de delade på ett stort hus fick de idén att anordna en fest för andra utan julplaner.

– Ur det att vi inte hade några planer väcktes det här en kväll när vi kollade på hockey. Vi tänkte att vi bjuder in och så gjorde ett evenemang på Facebook, berättar Thomas för Newsner.

Foto: Privat

Deras inlägg fick genast mycket uppmärksamhet, både medialt och från människor som saknade en plats eller familj och vänner att fira med.

På deras första fest, som var julafton 2022, dök 14 personer upp i det gula huset i Munkedal. Thomas och hans bröder insåg då hur stort behovet av dessa fester var.

– Det var jättetrevligt och vi fick mycket god respons ifrån våra gäster och på den vägen har vi fortsatt varje jul och midsommar sedan dess.

Festerna kostar inget och det spelar ingen roll hur ung eller gammal man är – alla är välkomna.

Har blivit en uppskattad tradition

I år förväntar de sig omkring 50 gäster och med midsommar runt hörnet har de fullt upp med förberedelserna.

– Vi behöver ställa fram allt och fixa ordning så att så mycket som möjligt är förberett innan människorna kommer.

De är inte säkra på exakt hur många som kommer, men de har haft återkommande gäster vid varje firande sedan starten.

– Vi har flera gäster som har kommit tillbaka, en gäst har varit på alla firanden och som kommer nu också. Andra har även varit på flera fester, säger Thomas till Newsner.

Festerna i Munkedal har nu blivit en tradition för bröderna, som ser fram emot att öppna sitt hem för ensamma men festsugna människor.

– Det blir som en nyskapad tradition för oss också, vi tycker att det är väldigt roligt annars hade vi nog inte fortsatt med det.

Gästerna sorg – starka orden om ensamheten

Trots att festerna har hjälpt många att undvika ensamhet under högtiderna, finns det fortfarande många som kämpar med ensamhet, särskilt kring högtider.

En undersökning från Folkhälsomyndigheten 2022 visade att var fjärde person över 16 år lider av ensamhet och isolering. Det har även Thomas märkt av bland sina gäster.

– Det finns många av våra gäster som uttrycker extremt starka känslor när de har fått vara hos oss, som att vi har räddat deras liv, säger Thomas och fortsätter:

– För att känslan av ensamhet blir så pass stark de här dagarna.

Att se hur deras initiativ hjälper dessa människor har även motiverat Thomas och hans två bröder Sebastian och Daniel att fortsätta.

– Först och främst får jag vara ödmjuk och tänka att jag själv har det väldigt bra men också att det känns extra givet att fortsätta med det här, säger Thomas och fortsätter:

– Att vi kan göra något litet iallafall som betyder ganska mycket för människor, det ger motivation till att anstränga sig.

Vilken otroligt fin gest av er.

Hoppas att midsommarfesten blir en succé!