Tommys inlägg om skolans förvirrande betygssystem hyllas av svenska föräldrar.

Efter att ha varit på ett informationsmöte på sin sons skola om betygssystemet kände Tommy Sundström, 57, sig bara mer förvirrad än innan mötet. I ett hyllat inlägg på Facebook kritiserar han nu systemet. – Betygen fokuserar helt på vad man gjort sämst, inte på hur bra eleven varit i allmänhet. Det är ett taskigt system att utsättas för i tonåren, när livet består av existentiellt grubbel och kärlekskriser, säger Tommy till Expressen.

Tommy Sundström son har precis börjat i årkurs sex. Något som innebär att det nu är dags för honom att få betyg. Med anledning av detta var Tommy och de andra föräldrarna i klassen inbjudna till ett informationsmöte kring hur betygssystemet fungerar. Och det skulle visa sig vara en riktig röra.

– Hela systemet är väldigt krångligt och komplext. Man försöker mäta eleverna på många sätt samtidigt, vilket resulterar i oförståeliga skalor i alla riktningar, säger Tommy Sundström till Expressen.

Efter mötet rådde stor förvirring vilket ledde till att Tommy skrev ett inlägg på Facebook där han ventilerar sina tankar om betygssystemet. Såhär skriver Tommy:

Tim har börjat 6an och ska börja få betyg, så jag har varit på informationsmöte om hur betygssystemet fungerar.Så. Jä…

Posted by Tommy Sundström on den 3 november 2015

Tommy är oroad över att det nuvarande systemet kan medföra ett stort stressmoment hos eleverna.

– Det är ett skolboksexempel på hur man bäddar för stress och utbrändhet, säger Tommy Sundström till Expressen.

Hans inlägg har snabbt fått stor spridning och har delats nära 300 gånger och i kommentarerna får Tommy stöd för sina tankar.

– Det är uppenbart att många känner igen sig. Även lärare har hört av sig, och där råder delade åsikter, säger han till Expressen.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna