Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Tonårstjejen hoppade från Västerbron för att ta sitt liv. Då kastade sig Martin och räddade hennes liv.

Det finns saker som inte går att uppmärksammas nog många gånger. Psykisk ohälsa bland våra barn och ungdomar är definitivt en sådan sak. Vi kan aldrig acceptera ett samhälle där unga människor mår så dåligt att de inte längre vill leva. I ett inlägg på Facebook – som nu fått enorm spridning – skriver Martin Qviström om en händelse som kom att sätta djupa spår i honom och som med smärtsam tydlighet visar hur drastisk situationen kan bli om den som mår dåligt inte får hjälp i tid. Han beskriver hur han under en cykeltur ser en ung kvinna på väg att hoppa från Västerbron. Som tur var hade Martin sinnesnärvaro nog att ingripa – och lyckades otroligt nog fånga kvinnan mitt under hennes hopp. Den här gången slutade det lyckligtvis inte med en ung människas död, tack vare Martin. Men hans inlägg visar varför vi måste agera och varför detta inte kan uppmärksammas nog många gånger!

Martin Qviström, 40, cyklade nyligen över Västerbron i Stockholm. Plötsligt ser han en tjej, runt 16-20 år gammal. Hon hade klättrat över staketet och skyddsvajrarna för att hoppa.
”Jag cyklade så snabbt jag bara kunde mot henne och hann säga ”Vad gör du?” och hon svarade ”Jag ska hoppa!” och så släppte hon taget om räcket och hoppade.”, skriver Martin.

Han kastade sig mot staketet och hann precis fånga henne med sina armar kring hennes midja. Med all sin kraft lyckas han dra tjejen mot sig, så att de båda var tätt sammanslutna med endast staketet mellan sig. Med så lugn röst som han uppbringa började Martin berätta en historia ur sitt eget liv, om sin sin bror som tagit sitt liv 23 år tidigare.

Han förklarade hur mycket det påverkat honom att förlora sin bror, hur han inte tänkte låta hennes älskade genomgå det han upplevt.

I sitt inlägg beskriver han hur flickan gång på gång upprepade: ”Jag vill dö”.
”Du kommer inte dö idag. svarade jag och höll fast henne hårdare.”, skriver han.

En förbipasserande cyklist kom till undsättning och hjälpte Martin att hålla henne tills polisen kom till platsen.
”Det tog 4 minuter för polisen att komma. Under tiden pratade jag konstant med tjejen. Hon berättade att hennes föräldrar hatar henne och att hon är manodepressiv och att hon precis legat inne på sjukhus för det. Det jag svarade var att allt kommer bli bättre. Att hon med tiden kommer hitta lycka och glädje i livet.”

Med polisens hjälp lyckades man till slut föra den unga upp från andra sidan räcket och i säkerhet.
”En omskakande upplevelse för mig. Att hålla om denna unga kvinna i min famn och veta att mina armar runt hennes midja var allt som gjorde att hon inte föll mot en för tidig död. En skrämmande tanke. Om jag hade kommit fram 1 sekund senare hade jag inte hunnit fram. Då hade jag fått se henne falla ner mot djupet. Hemsk tanke.”

Sedan Martin publicerade inlägget på sin Facebook-sida har det fått stor spridning, med tusentals delningar och uppmärksamhet i både svenska och nordiska medier. Han hoppas nu att fler ska få upp ögonen för psykisk ohälsa och att vi tar större ansvar för att hjälpa de som mår dåligt:

”Mitt hjärta och själ sårades så av att hålla denna unga kvinna i min famn och känna hennes dödslängtan och inte kunna hjälpa henne mer. Skulle vilja träffa henne och bli hennes bästa vän och visa allt det fantastiska som världen ändå har att erbjuda. Livet är en gåva. Det vill jag hjälpa henne att förstå.
Vi måste verkligen bli bättre på att ta hand om varandra. Mental ohälsa finns överallt och samhället måste ta större ansvar att hjälpa till.
Ta hand om varandra. Var snälla mot varandra.”

Nu hjälper vi Martin att uppmärksamma detta, ingen ska behöva må¨så här!