Tonåringen blir dödad av rattfyllo – nu sprids polisens viktiga uppmaning

Riskerna och farorna är enorma. Konsekvenserna är ödesdigra. På bara en sekund kan ett liv förändras, eller i värsta fall ta slut.

Det låter kanske som en självklarhet att man inte ska sätta sig vid ratten i påverkat tillstånd – men ändå läser vi gång på gång om tragiska händelser då just alkohol eller narkotika legat till grund för hemska trafikolyckor.

Nu skakas USA av en händelse som inträffade på juldagen, då en 14-årig pojke dödades av ett rattfyllo.

I ett gripande inlägg på Facebook lämnar polisen Tori DelliCarpini en uppmaning som alla borde läsa.

Det var på morgonen den 25 december som en kvinna i amerikanska San Jose, Kalifornien, plötsligt körde över på fel sida vägen och kraschade rakt in i en annan bil.

Föraren, som enligt uppgifter hade druckit innan hon satte sig vid ratten, dog. Det gjorde också den 14-årige, oskyldige tonårspojken som åkte med sin familj i den mötande bilen. 

Den tragiska julhändelsen lämnade ingen oberörd – och de 11 poliser som var i skift och svarade på olyckan bestämde sig efteråt för att åka över till den drabbade familjen och ge sitt stöd.

I ett gripande inlägg som har delats på Facebook av nyhetsankaret Frank Somerville berättar poliskonstapeln Tori DelliCarpini om besöket hos familjen. 

”De kunde inte förstå att vi kom dit för att träffa dem, ännu mindre att vi var så många. Och när vi stod där noterade jag en sak… alla pojkens julklappar låg i en hög på soffbordet.

Julklappar som jag är säker på var hårt förvärvade och välförtjänta, och tänkta att öppnas bara timmar efter olyckan.

Pappan och farbrorn insisterade på att vi skulle stanna för en bild. Jag kommer ihåg att jag stod där i vardagsrummet och önskade att jag inte behövde vara med på bilden, men det var jag… och så var även mina övriga kollegor. Jag hoppas att bilden fortsätter vara privat.

Jag hoppas också att den inte påminner familjen om smärtan och förlusten och sorgen, utan om kärleken och stödet och tryggheten.

När vi lämnade deras hem för att åka vidare till våra respektive utspridda över hela staden så skakade pappan och farbrorn våra händer och tackade oss gång på gång.

Jag delar inte det här för uppmärksamhet eller för erkännande, utan bara för att säga det här: Det är inte bara andra förare eller medpassagerare som påverkas, det är inte bara vänner och familj, det är inte bara mammor/döttrar/pappor/söner… Det är alla.

Sjukvårdare. Brandmän. Polis. Larmoperatörer.

Drick inte och kör bil.

Förödelsen har en dominoeffekt. Ha en förutbestämd förare, ring en taxi, sov i bilen, sov över hos din vän, ring din mamma, eller helskotta ring polisen.

Prata med dina barn och familjemedlemmar. Ingen ålder är ”för gammal” eller ”för ung”.

Jag skulle hellre ta med dig hem än att behöva känna så som jag och mina kollegor kände på juldagsmorgon.

Den där familjen kommer aldrig att bli hel igen. Jag kan bara hoppas att de möts av en ström av kärlek och stöd från vänner och familj som kan hjälpa dem genom denna tragedi. Vila i frid, underbara pojke. Du kommer inte att bli bortglömd.”

Dela vidare för att visa att det ALDRIG är okej att sätta sig vid ratten med alkohol i blodet.