Tonårstjejen börjar plötsligt hamstra tamponger, då avslöjar mamman hennes hemlighet

Det finns vissa ämnen som är lite tabubelagda och som vi sällan pratar öppet om. Våra toavanor är ett exempel, vårt sexliv är ett annat – och ett tredje kan många gånger vara mens och tamponger.

Så när 14-åriga Lily Alter skulle skriva en uppsats i skolan, då bestämde hon sig för att lyfta ett ämne som hon tyckte att vi borde kunna prata mer om utan att skämmas: kvinnors hygien.

Men det var inte allt. Ju mer Lily grävde ner sig i ämnet, desto mer insåg hon vilken börda det kan vara för många kvinnor… och snart fick hon en idé som sträckte sig långt utanför klassrummets dörrar.

Bildkälla: Youtube

Det var när engelskaläraren på Oak Park River Forest High School i amerikanska Chicago bad eleverna att skriva uppsatser om sociala frågor som Lily Alter påbörjade sitt projekt.

– Jag tänkte på hemlöshet, på kvinnors rättigheter, och jag ville kombinera det på ett sätt så att jag faktiskt kunde hjälpa människor, säger Lily till CBS Chicago.

När Lily började forska djupare i ämnet gjorde hon snart en eländig insikt. Många hemlösa kvinnor behövde ständigt välja mellan mat på bordet, tak över huvudet eller god hälsa och sanitetsprodukter – varför många också tvingades välja bort just det sistnämnda.

Bildkälla: Youtube

14-åringen bestämde sig därför för att gå ett steg längre än att skriva sin uppsats.

Hon började samla på sig massvis av tamponger och andra små behändiga saker, som hon sedan packade ihop i små hygienkit.

– De innehåller tillräckligt med förnödenheter för en menstruationscykel, säger Lily Alter till CBS Chicago.

Bildkälla: Youtube

Dessa hygienkit tog hon sedan med sig ut på gatan… och delade ut till hemlösa kvinnor!

Den osjälviska insatsen chockade inte bara Lilys lärare, utan hela samhället. Inom kort hade tonåringen samlat ihop 3 000 dollar, cirka 24 000 kronor, till sitt projekt.

– Med pengarna jag har tjänat kan jag nu köpa ett års förbrukning av hygienkit till härbärgen, säger hon till CBS Chicago.

En liten idé, som gjorde stor skillnad. Se hela klippet här:

Tänk om fler kunde göra som den här 14-åriga flickan. Dela vidare hennes historia för att uppmuntra fler att sträcka ut en hand och hjälpa varandra!