Tonårstjejerna vill stoppa våldtäkter – nu kan deras briljanta uppfinning rädda liv

Musiken på festen är hög. För att höra vad kompisen säger vrider tonårstjejen på huvudet och tar bort blicken från sitt glas i någon sekund. Under tiden passar en person på att lägga något i hennes glas. Han är snabb, eftersom att han iakttagit henne och väntat på att hon ska titta bort. En stund senare börjar flickan må dåligt och stapplar därför ensam mot toaletterna. Det är då hon blir överfallen. 

Många våldtäkter börjar med att offret drogats. Det ville de tre gymnasieleverna Carolina, Susana och Victoria sätta stopp för. Därför slog de sina huvuden ihop och kom på en uppfinning som avslöjar gärningsmännen innan de slår till. 

Susana Cappello, Carolina Baigorri och Victoria Roca har inte hunnit gå ut gymnasiet än, men de kan redan kalla sig uppfinnare av något som kan rädda liv. ”Smart Straw” är ett sugrör som avslöjar om det finns droger i glaset, på det sättet varnas det potentiella offret och låter bli att dricka och därmed utsatt för våldtäktsförsök. 
– Det är ett riktigt stort problem. Vårt mål är att minska förekomsten av det här, säger Susana Cappello till tidningen Miami Herald

Foto: Shutterstock

GHB eller Ketamin är vanliga så kallade ”våldtäktsdroger”, då de ofta läggs i potentiella offrens glas för att få dem utslagna och därmed lätta att överfalla. För Susana, Victoria och Carolina var målet att hitta ett sätt som avslöjar om en dryck är drogad, då det är omöjligt att stirra på sitt glas varje sekund på fest. 

Eftersom de själva är unga vet de hur obekvämt det kan bli att visa sig skeptisk eller misstänksam mot någon som bjuder på något att dricka, därför funderade de på ett alternativ som avslöjar gärningsmannen diskret. Resultatet blev ett sugrör som byter färg till blått om det placeras i en dryck som innehåller GHB eller Ketamin. 
– Vi var verkligen passionerade gällande detta, därför fortsatte vi att jobba tills vi lyckades, säger Susana.

Och det hårda arbetet lönade sig. De tre tjejerna har nu vunnit förstapris i Miami Heralds tävling Business plan challenge. Deras nästa mål är att få patent på sugröret så att de kan massproducera uppfinningen och därmed rädda flera liv. 

Ungdomarna är vår framtid, och det är sådana som Susana, Carolina och Victoria som kan göra världen till en tryggare och bättre plats. Dela gärna för att hyllas deras hårda arbete för att förhindra våldtäkter.