Tvåbarnsmamman dog av vanliga kosttillskottet – nu vill familjen varna andra

Kosttillskott med högt innehåll av protein blir allt vanligare, inte bara bland de som tränar mycket. De goda smakerna gör det lätt att äta och dricka, men många reflekterar inte över hälsoriskerna med att ta för mycket. Det har gjort att en familj i Australien vill varna andra, efter att deras 25-åriga dotter dött av för mycket protein-tillskott. 

I september i år skulle 25-åriga tvåbarnsmamman Meegan Hefford ha tävlat i en kroppsbyggartävling i Australien. För att ha en chans i tävlingen var hon tvungen att förlora mycket kroppsfett och bygga markanta muskler. Därför gick hon på en strikt diet som bland annat gick ut på att få i sig stora mängder proteinpulver. 

Meegan tränade hårt, cirka två pass om dagen, men under sommaren hade familjen märkt att Meegan ofta var trött och hängig. 
– Jag sa åt henne att hon körde för hårt på gymmet, att hon skulle ta det lugnare, berättar Meegans mamma för New York Post

 

Being strong is the only option right now! #onlyoption #fallbutgetthefuckup #queenofmyownworld #betternotbitter

Ett inlägg delat av • MEEGAN HEFFORD • (@meeganheff) Mar 27, 2017 kl. 2:55 PDT

Situationen förvärrades, och i juni i år hittades 25-åringen död i sin lägenhet. När kroppen undersöktes upptäckte man att Meegan led av urea cycle disorder, en sjukdom som hindrar kroppen från att bryta ner ammoniak som är en restprodukt av protein. Meegans kropp hade med andra ord onaturligt höga halter av ammoniak i blodet, vilket var ett resultat av överdriven proteinkonsumtion.

 

#omara14 4th place still over the moon!! Running on adrenalin still had so much fun yesterday

Ett inlägg delat av • MEEGAN HEFFORD • (@meeganheff) Okt 5, 2014 kl. 9:34 PDT

Med tre månader kvar att tävla avslutades Meegans liv, endast 25 år gammal. Nu vill familjen varna andra som tar mycket kosttillskott. 
– Jag vet att det finns fler än Meegan som hamnat på sjukhus efter att ha ätit för mycket kosttillskott, regelverket för att få sälja dessa måste ses över, säger mamman till New York Post

 

It ain’t easy being cheesy ✋ #carselfie #dontcare #sunshineafterthestorm

Ett inlägg delat av • MEEGAN HEFFORD • (@meeganheff) Jul 22, 2016 kl. 2:00 PDT

Nu tycker jag vi hjälps åt att dela vidare det här för att sprida familjens varning. Det här är bara så tragiskt.