Tvillingarna Sebastian och Henry vinkar till mamma – men sanningen i bilderna är skrämmande

Lyckan var stor för Sarah Maund när hon blev gravid.

Speciellt när hon fick beskedet att det var tvillingar som växte till sig i magen.

Men ett ultraljud avslöjade en hemsk sanning.

Hennes två pojkar hade drabbats av en ovanlig och livshotande komplikation – deras blodkärl hade växt ihop.

När Sarah Maund var i vecka 22 så gjorde hon och maken Dan ett ultraljud. Bilderna som då togs är fantastiska – det ser ut som pojkarna vinkar till sina föräldrar. Man ser fingrar och tår tydligt.

Men bilderna från ultraljudet avslöjade en sanning om pojkarna som blev till en mardröm för föräldrarna, rapporterar brittiska tidningen Mirror.

Enäggstvillingar Sebastian och Henry led av en ovanlig och livshotande komplikation som kallas för tvillingtransfusion, eller TTS.

Det innebär att det har bildats kärl i moderkakan som gör att de båda fostrens blodomlopp förbinds med varandra. Tillståndet är allvarligt och kan leda till att en tvilling kontinuerligt ger blod till den andra. Det innebär att en av tvillingarna får mer blod och näring på bekostnad av den andra tvillingen, som får för lite blod och hämmas i sin tillväxt.

Om man inte snabbt behandlar tillståndet kan det leda till döden för en av tvillingarna, eller i värsta fall båda.

Men det fanns hopp för Sarah och pojkarna. Idag finns det möjlighet till behandling, där man använder laser för att stoppa blodflödet från kärlen som förbinder tvillingarna. 

Det var också därför de här otroliga bilderna på tvillingarna togs. För många föräldrar blir tyvärr bilderna det enda tillfället då de får se sina barn vid liv.

bild.inne
© Bildkälla: Youtube

Operationen är mycket riskfylld, men för Sarah och Dan fanns inga andra alternativ.

Läkarna gick in i livmodern med ett mycket tunt instrument och opererade med laser. Efter en 6 timmars lång ingrepp gick allt tack och lov bra – och tvillingarna Sebastian och Henry överlevde.

Otroligt!

Idag är pojkarna friska och mår fint. 

Vi får vara tacksamma för att sjukvården och forskningen har kommit så långt. I Sverige är det bara Centrum för fostermedicin i Huddinge som har tillstånd att utföra ingrepp för att behandla foster i livmodern. Så ovanlig är komplikationen och så svår är den att behandla. 

Se videon om hur det gick för tvillingarna sen i livet!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna