Underbara historien om hur flickornas enkla idé satte något stort i rullning

Den spanska flickan Candela var bara barnet när hon drabbades av cancersjukdomen leukemi – och hon tvingades därför tillbringa större delen av sin barndom på ett sjukhus i Barcelona.

En dag såg en medarbetare på sjukhuset att Candela satt ensam, uttråkad och ledsen. Hon bestämde sig för att försöka muntra upp den då 8-åriga flickan – och slog sig ner för att lära flickan hur man gjorde enkla, färgglada armband.

Vad ingen visste då var att den enkla gesten snart skulle sätta något stort i rullning.

När Candela en helg fick möjligheten att åka hem och hälsa på sin familj så passade hon också på att träffa sina bästa vänner, Daniela och Mariona.

Hon lärde dem hur man vävde de där armbanden – och när Candela så småningom var tvungen att återvända till sjukhuset så bestämde sig vännerna för att fortsätta väva. 

De hade en plan.

Bildkälla: Youtube

Snart ritade flickorna en skylt, tog med sig en handfull av de små färgglada armbanden och gav sig ut på gatan.

Målet var att samla in pengar – som kunde betala för bästa vännen Candelas cancerbehandling. 

Flickornas föräldrar skrattade åt idén. Inte kunde väl det här fungera, några små tygbitar skulle väl knappast kunna samla in så mycket pengar som krävdes? 

Bildkälla: Pulseras Candela (Facebook)

Säg inte det.

Flickornas initiativ spred sig snabbt till vänner, bekanta och så småningom också vidare till personer de inte ens kände.

Alla ville ha ett ”Candela”, armbandet de hade döpt efter sin bästa vän för att stötta henne genom sjukdomen.

Bildkälla: Pulseras Candela (Facebook)

Armbanden såldes för fem dollar styck, cirka 45 kronor – och trots att flickorna vävde för fulla muggar så ville efterfrågan helt enkelt inte ta slut.

Till slut bestämde de sig för att spela in en video och förklara hur man själv kunde göra armbanden.

De uppmuntrade alla att börja väva och sälja produkterna för att sälja in pengar till förmån för Candela!

Bildkälla: Youtube

Det här var år 2013 – och tre år senare skriver spanska Antena3 att mer än 274 000 armband har producerats och sålts, vilket har lett till inkomster på över 10 miljoner kronor!

Candela har fått en benmärgstransplantation och mår i dag bra. Hon har däremot inte behållit pengarna själv – utan valt att skänka dem till sjukhuset där hon behandlades. Där kommer de användas till forskning mot cancer.

”Jag är väldigt glad över att så mycket pengar har samlats in för att hjälpa så många människor”, säger Candela till Antena3.

Bildkälla: Youtube

Här är videon där de förklarar hur man tillverkar armbanden på egen hand. Klippet är på spanska – men bilderna visar ändå tydligt hur man går tillväga:

Vi borde lyssna mer på våra barn – deras klokhet och energi kan verkligen leda till stora ting. Dela vidare om du håller med!