Ung kvinna ofredades på spårvagnen – då bromsade chauffören och gjorde en hjälteinsats

När en yngre kvinna blev ofredad av en man på spårvagnen i Göteborg visade spårvagnschauffören vad civilikurage verkligen handlar om. ”Du rör inte henne! Av med dig”, ska chauffören ha sagt innan den berusande mannen kastades av.

Nu hyllas den okända kvinnan på sociala medier.
”Med förare och medmänniskor som du kan vi känna oss lite tryggare”, skriver medpassageraren Pernilla på sin Facebook.

När 29-åriga Pernilla Rane åkte med spårvagnen i Göteborg på nyårsafton fick hon bli vittne till något som fick henne att stanna upp. En märkbart berusad man gjorde sig hörd längre bak i vagnen, men när han tystnade efter ett par hållplatser slutade Pernilla att lägga märke till honom.

Facebook/Pernilla Rane

Plötsligt stannar vagnen och föraren går ur sin hytt för att konfrontera mannen. ”Du rör inte henne! Av med dig.”, säger den kvinnliga spårvagsföraren till den berusade mannen. Det visade sig att mannen ofredat en yngre kvinna på spårvagnen, och när chauffören uppmärksammade det ingrep hon omedelbart. Till gensvar fick föraren utstå en hel del påhopp och smutskastning av mannen, men svarade med att tvinga av honom från spårvagnen. 

Pernilla som blev vittne till händelsen vill nu uppmärksamma föraren vars insats räddade en ung kvinna. Hon tycker att människor överlag borde bli bättre på att visa civilkurage, och delar därför med sig av händelsen på sin Facebook-sida.
”Jag berömde dig då, men tycker att du förtjänar att uppmärksammas även av din arbetsgivare. Tack & ett gott nytt år till dig! Med förare och medmänniskor som du kan vi känna oss lite tryggare”, skriver hon.

Tack och lov för att det finns människor som vågra ingripa trots att situationen kan bli obehaglig. Dela gärna om du tycker att fler borde visa civilkurage.