Uppmaningen: Köp svensk mjölk och ost för att rädda våra mjölkbönder.

Är vår svenska mjölk hotad? I nästa vecka kommer mjölkjätten Arla sänka priset för våra svenska bönders mjölk ytterligare, till en historisk låg nivå på 2,30 kronor för en liter mjölk, uppger Sveriges Radio. Nu växer ilskan hos mjölkbönderna som menar att läget är akut och det redan nu är tufft nog att få ihop verksamheten.

– Det blir mindre pengar till gården, till alla gårdar. Man tänker hela tiden hur kan jag jobba för min överlevnad på andra sätt? Kan jag få in pengar på andra jobb? Det fattas pengar för underhåll av byggnader, maskiner, lön, säger Elin ”Arla-Elin” Rydström, 36, som driver en gård  utanför Stockholm till Expressen.

Under förra året minskade antalet svenska mjölkgårdar med 260 stycken, i år har har redan flera gårdar fått lägga ned verksamheten.

Enligt Arla beror prissänkningen på att det finns ett överskott på mjölk i världen, inte minst i just Europa. Det har pressat ner priserna även på den svenska mjölken, detta sätter i sin tur tuff press på de svenska mjölkbönderna.

Mjölkbonden Paulina West producerade mjölk för Norrmejerier, som också kapat priserna.
– Den är rent ut sagt för jävlig, situationen Arla-bönderna är i nu, säger hon till Expressen.
– Läget är mer än akut och oacceptabelt!

Elin Rydström har ett förslag på hur krisen skulle kunna lösas: Svenskt pris på svensk mjölk.
– Man har förstått att svenska kunder vill betala för det svenska mervärdet vad gäller griskött, till exempel. Folk är redan väldigt solidariska när det gäller att köpa svensk mjölk, men inte när det gäller till exempel svensk ost, säger hon till tidningen.

Enligt Arlas ordförande Åke Hantoft är en tänkbar lösning att mjölkproduktionen i Sverige minskar, även om han medger att det inte är en utveckling man egentligen önskar sig.

Vad tycker tycker? Är den svenska mjölkproduktionen värd att bevara?

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna