Vägpiraterna gillrade slug fälla – nu varnar polisen för nya skräckmetoden

Polisen har sedan länge varnat för de vägpirater som härjar på våra svenska vägar – och trots att vi hela tiden blir mer vaksamma så fortsätter piraterna att gäcka bilister med nya, sluga strategier.

Nu har de gjort det igen – och polisen har därför skickat ut ett allmänt larm.

Det var under torsdagsförmiddagen som en manlig bilist i Säffle stoppades av två andra män som stod vid en bil med öppen motorhuv. Men när bilisten saktade ned för att stanna dök plötsligt en tredje man, som legat i bakhåll, upp och tillsammans omringade de bilisten.

I sista stund lyckades bilisten fly undan vägpiraterna, men den hotfulla situationen fick ändå polisen att skicka ut ett allmänt larm till alla polisenheter om den misstänkta, vita bilen som är utlandsregistrerad.

– Vi vill ju kartlägga de här personerna. Det kan ju hända att de dyker upp i något helt annat sammanhang, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg till Expressen.

Att vägpiraterna blir allt mer aggressiva är inte en tillfällighet. Enligt polisen kan piraterna framöver komma att bli allt mer desperata när deras metoder inte lyckas.

Så sent som under onsdagen rapporterades det exempelvis om ett fall där en misstänkt vägpirat försökte tvinga en bilist att öppna sin bildörr – men när bilisten vägrade så gick vägpiraten till attack och slog på fönsterrutan med sin knytnäve.

– De blir nog frustrerade när folk inte gör affärer med dem, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region Väst, till Expressen.

Så hur ska du då göra för att skydda dig? På sin hemsida delar polisen med sig av några värdefulla tips:

• Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.

• Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.

• Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.

Dela gärna vidare så fler uppmärksammas och kan vara vaksamma mot vägpiraternas aggressiva metoder!