Vaktmästarens kontring när eleverna vandaliserar skoltoaletten är helt briljant.

Rektorn och vaktmästaren på den här skolan har sannerligen förstått vad riktigt bra pedagogik är för något. Berättelsen handlar om ett antal elever som inte riktigt respekterar skolans egendom utan tar sig lite väl stora friheter. Men då kommer rektorn och vaktmästaren på ett riktigt smart knep för att få dem att aldrig mer göra om det de gjort. Jag är inte 100 på att det hänt på riktigt, men som jag förstår det kan så fallet mycket väl vara så.

En privatskola i Washington drabbades nyligen av ett ganska ovanligt och unikt problem.

Ett antal av skolans 12-åriga elever hade precis börjat använda smink och läppstift och brukade använda skolans toaletter som sminkrum. Inget konstigt med det men efter att de hade satt på sig läppstift brukade de pressa sina läppar mot spegeln inne på toaletten vilket gjorde att den blev alldeles överfull med små läppavtryck.

Varje kväll fick sedan skolans vaktmästare kämpa i timmar med att tvätta rent spegeln. Och varje morgon var flickorna tillbaka och tryckte läpparna mot spegeln.

Till sist insåg skolans rektor att det här inte kunde fortgå och beslutade sig för att agera. Så hon bad alla flickor att följa med till badrummet för att träffa vaktmästaren. Hon förklarade för flickorna att deras läppavtryck orsakade stora problem för skolans vaktmästare som tvingades kämpa för att hålla spegeln ren.

För att demonstrera hur tufft jobbet var bad hon vaktmästaren att visa hur han bad sig åt för att göra spegeln ren. Så han tog fram en fönsterskrapa, doppade den i toalettstolen och skrapade sedan rent spegeln. Sedan den dagen har det aldrig mer funnits några läppavtryck på skolans speglar.

Det finns lärare och så finns det utbildare…

Tycker du precis som jag att den här vaktmästaren och rektorn var riktigt listiga får du gärna klicka på gilla