Skjutne vaktmästaren nekades handikappanpassat hem – då byggde snickarna det gratis

De fem pistolskott som träffade en vaktmästare som saltade marken i februari gav honom livshotande skador och satte honom i rullstol. För att komma tillbaka till vardagen behöver han ett hem som är handikappanpassat, men kommunen sa nej. Då klev två hantverkare in och fixade det gratis.
– Vi är jättetacksamma. Att man kan få hjälp av främmande människor, säger vaktmästaren.

Det var den åttonde februari i år som en vaktmästare hittades svårt skottskadad nära Pildammsparken i Malmö, där han sandat marken. En 16-årig pojke dömdes senare för mordförsök, men vaktmästarens skador var livshotande, och åtta månader senare sitter han i rullstol och behöver hjälp för att klara vardagliga sysslor.

 

Foto: Johan Nilsson/TT. OBS, bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Kommunen nekade honom hjälp

Vaktmästarens tillstånd gör att han inte kan sköta sig själv i sitt eget hem, han måste därför ha ett handikappanpassat sådant, men kommunen sa nej. När golvläggaren Mathias Gustafsson och snickaren Tobias Olsson fick läsa höra om det, tog de ett snabbt beslut om att hjälpa rullstolsburne vaktmästaren – gratis.
– Jag drog ihop lite folk så vi löste detta. Det kändes rätt. Det är bara några timmar av våra liv, det är ingenting, säger Tobias Olsson till Expressen.

 

Flera främlingar ville hjälpa till

Vaktmästaren behövde bland annat hjälp med att riva ut badkaret, eftersom att han inte kunde röra sig i badrummet med sin rullstol. Men varken Malmö kommun eller hemorten Vellinge ville stå för kostnaderna, trots mannens tillstånd. När snickaren Tobias Olsson fick höra detta ringde han kollegan Mathias Gustafsson, och föreslog att de skulle hjälpa till.
– Vi blev rörda till tårar. Man blir mållös när en främmande person bara ringer och vill hjälpa. Finns det så snälla människor? säger vaktmästarens särbo till Expressen.

Tobias och Mathias har nu inspirerat fler att hjälpa till, vilket har gjort att bland annat Lions, SD Vellinge och flera privatpersoner kommer att bidra.

 

Här berättar vaktmästaren om livet efter den traumatiska händelsen i februari: 

Tänk att de här hantverkarna valde att bygga om en främmande persons hem gratis för att de förstod vilken utsatt situation han var i, det kallar jag empati. Dela gärna för att hylla dessa vardagshjältar, det förtjänar dom.