Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Vännerna ville hjälpa flyktingarna. Nu kör de till Ungern med fullastad bil.

Medan politikerna diskuterar hur flyktingkatastrofen i Europa ska lösas finns det vissa människor som helt enkelt inte orkar sitta stilla hemma i tv-sofforna och passivt följa bevakningen och vänta på att situationen löser sig av sig självt.

Den senaste veckan har vi kunnat läsa om flera privata initiativ där vänner eller företag gått samman för att samla in pengar och förnödenheter till människor på flykt undan krig och svält. Bland initiativen kan nämnas ”Vi gör vad vi kan”, som samlade in drygt 6,3 miljoner på bara några dagar och den svenska VD:n som ställde in företagets resa för att skänka pengar till flyktingar i stället.

Nu kommer ytterligare ett beundransvärt initiativ från några privatpersoner i Helsingborg. Andrea Varga, hans hustru Bim Vargas och vännen Markus Johansson kände helt enkelt att det var nog nu. De orkade inte längre sitta hemma och titta på medan människor lider.

Därför bestämde de sig för att samla in så mycket pengar de bara kunde för att sedan åka ner till Budapest för att hjälpa de människor som befinner sig där.
”Vi är trötta på att bara storögt titta på, skaka på huvudet, sänka blicken! Låtsas som att världen runtomkring inte finns, inte pågår, inte är brutal” skriver de sin Facebook-sida.

Foto: Facebook

Facebook-initiativet startade de i fredags och på bara några få dagar lyckades de samla in drygt 70 000 kronor samt blöjor, våtservetter, kläder och filtar som nu ska användas för att hjälpa på plats. Igår lämnade de Helsingborg med en fullastad bil med sikte på Ungern.

– I första hand ska vi träffa människor, kontakta volontärarbetare och fråga vad vi kan bistå med, säger Andre till Expressen.

Under natten mellan söndag och måndag passerade de gränsen mellan Slovakien och Ungern och efter några timmars sömn är de nu åter ute på vägarna i Ungern.

Hela resan kan följas på deras Facebook-sida ”Mot Budapest söndagen den 6/9”.