Vårdpersonal vägrade ge äldre kvinna vatten – pratade illa om henne så att hon hörde

En vikarie på ett äldreboende i Simrishamn slog larm efter att hon sett hur personalen behandlade en äldre vårdtagare.

En av de anställda ska bland annat ha nekat den äldre vatten, och sagt till sin kollega att ”Dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv länge”, det rapporterar Aftonbladet.

Det var för drygt en månad sedan som en vikarie slog larm efter vad hon sett på ett äldreboende i Simrishamn.

En äldre kvinna var torr och klibbig i munnen för att hon inte fått något vatten, varpå den ordinarie personalen hade sagt ”Dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv länge”.

Vikarien ska ha gett kvinnan et glas vatten och en näringsdryck som hon hastigt kastade i sig på grund av uttorkning. Hon ska sedan ha tänt en lampa och satt på teven, men dessa stängde den ordinarie personalen senare av.

Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Kallestad, Gorm

– Det här är absolut inte okej. Vi ser väldigt allvarligt på det här så därför tycker jag det är så bra att sånt här anmäls så att det kommer upp till ytan, säger Annika Forsgren, avdelningschef inom vård och omsorg på Simrishamns kommun.

När Aftonbladet frågar om man som anhörig bör vara orolig för att en närstående ska råka ut för liknande situationer säger Annika:

– Det tycker jag inte att man behöver vara. Det är väldigt ovanligt men tyvärr förekommer det när det är människor som jobbar med människor. Men vi accepterar det inte, säger Annika Forsgren.

Händelsen är Lex Sarah-anmäld och rapporten ska skickas till Socialnämnden.

Sånt här ska inte få hända. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar det. Dela gärna så att andra är lyhörda på personal som har hand om våra äldre.