Varning: Bluffblanketter sprids över landet.

De senaste dagarna har tusentals svenskar mottagit brev som innehåller blanketter som starkt påminner om blanketter från svenska myndigheter, rapporterar Aftonbladet.

Avsändare är Nummerupplysningen.se och Bolagsupplysningen.se och skickar du tillbaka blanketten till avsändaren riskerar du att få en faktura på 5000 kronor i retur.
– Det såg ut som att det var från Bolagsverket. Jag reflekterade inte ens över att det skulle kunna vara något annat, säger egenföretagaren Ragnhild Larsson från Göteborg till Aftonbladet.

Taktiken från avsändarna tycks vara att medvetet ange felaktiga personuppgifter på blanketterna så att mottagaren ska vilja korrigera felen och därefter skicka tillbaka handlingarna. I det finstilta framgår dock att du samtidigt förbinder dig att betala en årsavgift på 5 000 kronor för exponering i en katalog. Polisen har fått in flera anmälningar i ärendet bara de senaste dagarna.
– Det har kommit in väldigt många anmälningar på kort tid. Det verkar vara något nytt grepp, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

För Ragnhild Larsson slutade ärendet tack och lov bra. Hon bestred fakturan via mejl och företaget gick med på hennes krav.

Polisen rekommenderar att du noga kontrollerar vad det är du skriver under och vem som är den egentliga avsändaren. I de fall det rör sig om bluffakturor ska du alltid bestrida fakturan. Såhär skriver de på sin hemsida:

”Bluffakturor ska bestridas. Det innebär att motparten får veta att du motsätter dig betalningen och varför. Du bör bestrida fakturan snarast möjligt.

Vissa oönskade fakturor har en finstilt text som talar om att det är ett erbjudande du har fått. Det är inte nödvändigt att bestrida en sådan faktura, men det är att rekommendera. Däremot är det nödvändigt att bestrida en faktura som inte är utformat till ett erbjudande.”

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Tusentals har fått bluffblanketten: ”Den är så fräck”

Posted by Aftonbladet on den 19 augusti 2015

Publicerad av Newsner, gilla gärna