Varning: Här är matvarorna i svenska butiker som kan innehålla förbjudna gifter.

De finns i svenska butiker och på våra matbord – men innehåller några av världens farligaste bekämpningsmedel. En granskning gjord av Ekot, som släpptes på tisdagsmorgonen, visar att många vanliga livsmedel som säljs i Sverige innehåller rester av förbjudna gifter.

Ekot har granskat Livsmedelsverkets stickprover och resultatet visar att spår av 22 farliga bekämpningsmedel, som är förbjudna inom EU, har upptäckts i matvarorna under de fem senaste åren.

Ändå har inte Livsmedelsverket slagit larm – eftersom gifterna inte överskrider EU:s gränsvärden och därför tillåts i importerade livsmedel.

Petra Fohgelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket, menar dock att utvecklingen går åt rätt håll.
– Antalet fall som innehåller så höga nivåer att de är skadliga för oss konsumenter minskar. Om vi håller oss till överskridande av gränsvärden så har det minskat drastiskt sedan 2009. Då är det en klar trend rakt neråt, säger hon till Ekot.

I exempelvis apelsiner och chilipeppar har metamidofos hittats, ett gift som kan ge kroniska nervskador, och i till exempel äpplen och russin har det funnits spår av propargit, som är ett insektsgift med risk att skada fortplantningen.

I flera fall finns även spår av förbjudna bekämpningsmedel som är misstänkt hormonstörande.
– De påverkar reproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla egentligen, Peter Bergqvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, till Ekot.

Så vad ska man då göra för att vara på den säkra sidan? Så här säger Daniel Öhman, som ligger bakom granskningen:
– Det är att köpa ekologiskt, även om det kan hända att gifterna finns där också är risken mindre. Och helst inte köpa utomeuropeiska frukter och grönsaker, utan helst svenskt, säger han enligt Aftonbladet.

Här är de 15 varor som enligt Ekot har visat upp flest spår av bekämpningsmedel:
Russin (från Turkiet, USA och Sydafrika)
Torkade gojibär (från Kina)
Bordsdruva (från Turkiet, Indien, Peru, Libanon, Chile, Grekland, Italien, Spanien, Brasilien, Egypten, Sydafrika, Argentina, Namibia)
Jordgubbar (från Belgien, Nederländerna, Mexiko, Spanien, Sverige, Egypten, Polen, Italien, Marocko, Tyskland, Etiopien, Kroatien, USA, Litauen)
Chilipeppar (från Indien, Thailand, Kambodja, Dominikanska republiken, Vietnamn, Uganda, Turkiet, Pakistan, Spanien, Nederländerna, Israel, Kenya)
Gojibär (från Kina, Nederländerna)
Huvudsallad (från Nederländerna, Spanien, Sverige, Albanien)
Apelsin (från Sydafrika, Egypten, Turkiet, Argentina, Zimbabwe, Spanien, Brasilien, Israel, Marocko, USA, Swaziland, Uruguay, Grekland, Italien)
Björnbär (från Belgien, Portugal, Mexiko, Nederländerna)
Snittselleri (från Malaysia, Kambodja, Vietnamn, Laos, Spanien, Italien, Sverige, Thailand)
Päron (från Italien, Argentina, USA, Belgien, Chile, Nederländerna, Sydafrika, Turkiet, Spanien, Sverige, Frankrike, Kina, Nya Zeeland)
Äpple (från Belgien, Polen, Argentina, Brasilien, Frankrike, Sverige, Chile, Italien, Kina, Nederländerna, Spanien, USA, Sydafrika, Tyskland, Uruguay, Österrike, Kroatien, Nya Zeeland)
Ananas (från Costa Rica, Chana, Elfenbenskusten, Honduras, Sydafrika)
Vete (Frankrike, Sverige, Tyskland, Danmark, Kanada, USA, Spanien, Litauen)
Dill (från Italien, Spanien, Sverige)

I går rapporterade vi om fem matvaror som det enligt Facebook-sidan Matfusket kan fuskas med i matbutikerna. Här kan du läsa mer om det.

Dela gärna vidare så fler kan uppmärksammas på vad de handlar i matbutikerna.